Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

OM niet in hoger beroep zaak Vaatstra

LEEUWARDEN – Het Openbaar Ministerie Noord Nederland (OM) stelt geen hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank Leeuwarden in de zaak van Jasper S. De man is op 19 april 2013  veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaren voor de verkrachting van en de moord op Marianne Vaatstra.

Het OM heeft het vonnis uitgebreid bestudeerd. De rechtbank Leeuwarden acht het wettig en overtuigend bewezen dat Jasper S. met voorbedachte rade Marianne Vaatstra op 1 mei 1999 van het leven heeft beroofd en dat hij de polsen van het 16-jarige meisje heeft vastgebonden met haar eigen bh. Dit is conform hetgeen de officier van justitie in zijn requisitoir vaststelde. Ook het meermalen verkrachten van Marianne, wat het OM de man strafrechtelijk verweet, acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen.

De gevangenisstraf is echter 2 jaar minder dan de geëiste maximaal mogelijke straf van 20 jaar; het jarenlange zwijgen van de verdachte is niet door de rechtbank meegenomen als strafverhogend.

Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat het definitief eindigen van deze zaak in het belang is van de nabestaanden van Marianne Vaatstra, de familie van de veroordeelde en de lokale gemeenschap. De familie Vaatstra geeft aan dat zij rust heeft gekregen door deze duidelijkheid en legt zich neer bij het vonnis van de rechtbank.

Alles afwegende heeft het OM de beslissing genomen om niet in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button