Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Oncologische fysiotherapie in Praktijk voor Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk

KOLLUM – De Praktijk voor Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk blijft zich verdiepen in behandelmethodes.  Naast de specialisaties die al bekend zijn in de praktijk, is collega fysiotherapeut Baukje de Jong gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met kanker of van patiënten die in het verleden kanker hebben gehad. Zij heeft onlangs met succes de masterclass ‘Medische oncologie bij fysiotherapie’ afgerond. Hiermee kan ze (ex-)patiënten met kanker doelgericht begeleiden.

Het aantal mensen in Nederland die kanker krijgen, stijgt nog steeds. Dit komt mede door screening op onder andere borst-, baarmoederhals- en prostaatkanker. Daarnaast overleven meer mensen kanker vanwege de verbeterde behandelmethoden. De leeftijd waarop kanker wordt ontdekt daalt door meer bewustzijn en kennis van de patiënt en screening. Al met al betekent dit dat in Nederland bijna 500.000 mensen wonen die kanker hebben of kanker hebben gehad. Een groot deel van deze mensen ondervindt echter nog steeds klachten als gevolg van hun behandeling. Hierbij kan men denken aan de late effecten van chemotherapie, zoals vermoeidheid, hartfalen en neuropathieën. 50% van de mensen die kanker heeft wordt bestraald. Ook deze vorm van behandeling kan late effecten veroorzaken. Denk hierbij aan vorming van littekenweefsel, fibrose van de huid en mobiliteitsbeperkingen. Voor de behandeling van borstkanker wordt steeds vaker hormoontherapie gebruikt. Deze vorm van therapie kan leiden tot osteoporose en spier- en gewrichtsklachten.

Al deze klachten kunnen de kwaliteit van leven doen verslechteren en indien aanwezig het arbeidsproces in de weg staan. Met name vermoeidheid na behandelingen voor kanker staat hierbij voorop. Oedeem-fysiotherapeut Baukje de Jong, sinds 2006 werkzaam in de praktijk, is nu gespecialiseerd in het herkennen van deze late ‘negatieve’ effecten van kanker en kan het merendeel van deze klachten behandelen. Ondervindt u, of iemand anders die u kent, nog steeds klachten na een behandeling voor kanker neem dan contact op met de praktijk voor fysiotherapie Kollum-Grijpskerk en vraag naar de behandelmogelijkheden. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door de zorgverzekeraar vergoed. Zie ook www.fysio-manueeltherapie.nl.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button