Regionaal

Onderscheiding voor redders drenkeling in Dokkum

DOKKUM – Johan van der Kooi uit Ternaard en Rennie Wielenga – Kooistra uit Dokkum hebben een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds ontvangen. De twee hebben afgelopen 5 mei de toen 6-jarige Jornt Renkema uit Rinsumageest uit het water in Dokkum gered. Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel reikte hen woensdagmiddag 26 oktober als een verrassing een bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift van het fonds uit.

Op 5 mei liep het jongetje, hij heeft een ernstige verstandelijke beperking en een moeilijk instelbare epilepsie, in een onbewaakt moment vanaf zijn logeeradres in Dokkum naar het nabijgelegen winkel- en bedrijventerrein Zuiderschans. Hij belandde daar in een brede en diepe sloot. Daar is hij gevonden door de Dokkumer buurvrouw mevrouw Wielenga – Kooistra, die met anderen naarstig naar hem op zoek waren. Zij heeft direct hulp ingeroepen en is vervolgens samen met de heer Van der Kooi uit Ternaard het koude water ingegaan, waarna Van der Kooi Jort op de wal heeft weten te krijgen. Hij was onderkoeld, maar verder ongedeerd.

De ouders van Jort, Erwin en Willy Renkema, hebben beide redders voorgedragen voor een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds, waarop het bestuur van deze stichting die heeft toegekend. “Het is een voorrecht deze mensen, die zo’n bijzondere daad hebben verricht, de onderscheiding te mogen uitreiken”, aldus burgemeester Waanders in een vol stadshuis.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button