HoofdnieuwsRegionaal

Onderwijs krijgt met Campus Kollum ‘mooie toekomst’

KOLLUM – Nog ruim een half jaar en de middelbare scholen !mpulse Kollum (school van OSG Piter Jelles) en Lauwers College kunnen naar de nieuwe Campus Kollum. “Het voortgezet onderwijs in de regio Kollum wacht een mooie toekomst.”

In de ruim opgezette Campus Kollum, die verrijst aan de Gerrit Bleekerstraat, komen !mpulse Kollum en het Lauwers College onder één dak en zal er sprake zijn van één voordeur. “Maar een fusie tot één school is niet aan de orde”, benadrukken de directeuren Bea Kroeze (!mpulse) en Sjoerd de Jong (LC).
Het verhaal dat !mpulse Kollum en het Lauwers College in het nieuwe multifunctionele onderkomen wél samengaan, zingt hier en daar rond. Die onjuiste beeldvorming willen Kroeze en De Jong graag de wereld uithelpen. “We blijven twee scholen.”

De Campus wordt gebouwd op de plek waar tot eind vorig jaar het onderkomen van !mpulse Kollum was. De circa 230 leerlingen en personeelsleden van deze school zijn sinds januari 2018 gehuisvest in een tijdelijke accommodatie naast het Lauwers College. De beide scholen hebben er gezamenlijk een plein en maken gebruik van elkaars voorzieningen en faciliteiten. ,,Dat loopt geweldig”, aldus Kroeze en De Jong over de gang van zaken. “We passen prima bij elkaar. Het voelt gewoon goed.”

Gedurende het traject richting de gezamenlijke huisvesting in de accommodatie aan de Gerrit Bleekerstraat zijn de beide partijen zeer zorgvuldig te werk gegaan. “We gaan gedegen de Campus in. Het is niet zomaar wat; twee scholen voor voortgezet onderwijs onder één dak.” Zo’n vijf jaar geleden ontstonden de eerste ideeën voor de campus. Zowel !mpulse Kollum als het Lauwers College, die beide een gedateerd onderkomen hebben, staken veel tijd en energie in het project. “We kwamen er snel achter dat we heel veel dingen gemeen hebben en dat er heel veel overeenkomsten zijn”, aldus Kroeze en De Jong.

In de periode vóór de besprekingen over de campus was er nauwelijks contact tussen !mpulse Kollum en het Lauwers College. “We kwamen niet zo vaak bij elkaar. Dan is het is eigenlijk best wel bijzonder dat het nu zo goed klikt.” De beide scholen, die hun eigen onderwijsconcept houden, gaan in de campus ruimtes met elkaar delen en gezamenlijk activiteiten ontplooien. In dit laatste geval kan onder meer worden gedacht aan excursies en workshops. Voor de invulling van de zogeheten flexuren kunnen de leerlingen kiezen uit het aanbod van beide scholen. “De keuze is breed. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan metselen, Spaans, portretschilderen, drama, sport, werken met robots of lassen. Wellicht gaat voor hen een wereld open.”

Naast de scholen komen ook cultureel-centrum De Colle en de bibliotheek in de twee bouwlagen tellende Campus Kollum. Ook met deze twee instellingen gaan !mpulse Kollum en het Lauwers College samenwerken. Zo is De Colle in de toekomst de plek waar bijvoorbeeld feestavonden, diploma-uitreikingen en dramalessen kunnen worden gehouden.
Kroeze en De Jong zijn ervan overtuigd dat de Campus van een enorme meerwaarde wordt voor het voortgezet onderwijs in de regio Kollum. “De leerlingen krijgen de beschikking over een prachtig gebouw waar ze hun talenten volop kunnen ontwikkelen.”

Net als !mpulse heeft het Lauwers College ongeveer 230 leerlingen, waardoor er straks in totaal rond de 460 scholieren in de campus gehuisvest zullen zijn. “Kwantitatief is het een grote sprong. Maar we houden de nadruk op het persoonlijke contact, de kleinschaligheid en de huiselijke sfeer. Dat blijft allemaal”, zo stellen Kroeze en De Jong. “We hebben de mogelijkheid om iets héél moois te creëren. Deze kans gaan we met beide handen aangrijpen.”

Eigen Foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button