HoofdnieuwsRegionaal

Onderzoek draagvlak zonne-energie in Kollumerland c.a.

KOLLUM – De gemeente Kollumerland c.a. doet onderzoek naar de mogelijkheden van het toepassen van duurzame energie in de gemeente. Er wordt specifiek gekeken naar zonne-energie en het draagvlak onder de inwoners. De vraag wordt voorgelegd hoe inwoners staan tegenover bijvoorbeeld een zonneweide of participatie bij een energie coöperatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden.

Onderzoek door studenten

Sinds begin februari zijn twee groepen studenten van hogeschool Van Hall Larenstein bezig met een onderzoek naar duurzame energie. Een groep werkt in opdracht van de gemeente Kollumerland c.a. en bij de andere groep is de opdrachtgever de ‘Enerzjy Koöperaasje Westergeast’ (EKW).

Opdracht gemeente

De gemeente Kollumerland c.a. wil uitvoering geven aan het collegeprogramma rondom duurzame energie. De studenten zijn gevraagd te onderzoeken wat mogelijke locaties zijn voor een zonneweide en hoe de bewoners staan tegenover zonne-energie.

Opdracht EKW

De ‘Enerzjy Koöperaasje Westergeast’ is opgericht om samen te werken aan betaalbare en duurzame energie in Westergeest. De studenten voeren voor hen een onderzoek uit naar het draagvlak onder de inwoners van Westergeest voor onder andere het afnemen van duurzame energie, het aansluiten bij de EKW en de interesse om het dorp te verduurzamen.

Uw mening is belangrijk!

Een belangrijk middel voor de studenten om een goed advies aan de opdrachtgevers te kunnen geven, is een enquête. Hierin wordt de mening van de inwoners gevraagd. In Westergeest brengen de studenten maandag 7 maart huis-aan-huis een enquête rond. Deze wordt op vrijdag 11 maart weer thuis opgehaald.

Op vrijdagmiddag en –avond 11 maart staan studenten bij de Jumbo en Poiesz in Kollum en de Spar in Kollumerzwaag om de bewoners van de gemeente Kollumerland c.a. te vragen naar hun mening. U kunt deze enquête ook digitaal invullen. Deze is te vinden op: https://hvhl.datacoll.net/kqxxbtrmls

 

Bewonersavonden

De studenten organiseren ook een (bewoners)avond waarin dieper op bepaalde zaken ingegaan kan worden. In Westergeest is de bijeenkomst op woensdag 16 maart. De inloop is vanaf 19.00 uur, de start om 19.30 uur. De locatie is MFC De Tredder. Alle bewoners zijn welkom.

 

Voor de gemeente Kollumerland c.a. gaan de studenten op woensdag 16 maart in gesprek met betrokken partijen en/of partijen die beschikken over gebouwen met grotere daken. Dit om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor (collectieve) zonnedaken. De inloop is vanaf 19.30 uur, de aanvang om stipt 19.45 uur. Locatie: raadzaal, gemeentehuis in Kollum. De beide groepen ronden hun onderzoek in week 15 af met een adviesrapport en een presentatie aan de beide opdrachtgevers.

 

Studierichting en Kenniswerkplaats

De studenten volgen de opleiding ‘Management van de Leefomgeving’, vak Toegepaste Aardrijkskunde. Ze zitten in het tweede jaar van de opleiding. Vanaf het begin van de opleiding leren ze om te werken met externe opdrachtgevers. In deze module werken ze volgens de Kenniswerkplaatsmethode. Dit houdt in dat verschillende belanghebbenden zoals ondernemers, bewoners, overheden en onderwijs, samenwerken aan regionale vraagstukken. Belangrijk daarbij is dat alle betrokken partijen van elkaar willen leren en hun kennis delen.

 

De Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân heeft de vraag vanuit de regio gekoppeld aan het onderwijs en faciliteert het proces. Meer informatie over de Kenniswerkplaats is te vinden op www.kenniswerkplaatsnoordoostfryslan.nl.

Samengevat de acties:

Opdracht EKW: acties in Westergeest

Enquête: op maandag 7 maart gaan de studenten huis aan huis in Westergeest. Op vrijdag 11 maart worden de formulieren weer opgehaald. Bewonersavond: woensdag 16 maart. De inloop is vanaf 19.00 uur, de start om 19.30 uur, locatie MFC De Tredder.

 

Opdracht gemeente:

Enquête:  op vrijdagmiddag en –avond 11 maart staan studenten bij de Jumbo en Poiesz in Kollum en de Spar in Kollumerzwaag om de bewoners van de gemeente te vragen naar hun mening. U kunt deze enquête ook digitaal invullen. Deze is te vinden op:

https://hvhl.datacoll.net/kqxxbtrmls

 

Brainstormavond:

op woensdag 16 maart gaan de studenten in gesprek met betrokken partijen en / of partijen die beschikken over gebouwen met grotere daken. De inloop is vanaf 19.30 uur, de aanvang om stipt 19.45 uur. Locatie: raadzaal, gemeentehuis in Kollum.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button