HoofdnieuwsRegionaal

Onduidelijkheid oorzaak schending geheimhouding

BUITENPOST – De geheimhoudingsplicht is geschonden na de besloten vergadering van de gemeenteraad van Achtkarspelen op 21 november. Hierdoor kon de Streekkrant op 27 november de stemverhouding publiceren over de voordracht van de nieuwe burgemeester. Deze conclusie trekt waarnemend burgemeester Piet Adema na een uitgebreid onderzoek. Op basis van het onderzoek doet Piet Adema een aantal aanbevelingen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat de omstandigheden hebben bijgedragen aan de schending van de geheimhoudingsplicht. Het was onvoldoende duidelijk dat de stemverhouding geheim is en niet buiten de vergadering bekend mag worden. De onderzoekers trekken daarom de conclusie dat de geheimhouding niet moedwillig is geschonden en doen daarom geen aangifte. Verder constateren de onderzoekers dat er binnen de raad verschillende opvattingen zijn over hoe er met afspraken en vertrouwelijke informatie om moet worden gegaan.

De raad neemt de schending van de geheimhouding serieus. De raad wil de cultuur aanpakken en regels en procedures aanscherpen, zodat herhaling kan worden uitgesloten. De raad heeft het presidium gevraagd om te komen met voorstellen om de aanbevelingen ter hand te nemen.

 

 Aanbevelingen voor de raad van Achtkarspelen specifiek:

  1. Werk in de raad aan de cultuur. Regels, afspraken en omgangsvormen gelden ook voor de raadsleden van de gemeente Achtkarspelen.
  2. Neem actief actie om het vertrouwen in de raad te herstellen, zowel intern als naar buiten.
  3. Spreek elkaar aan op ongewenst gedrag.
  4. Zorg ervoor dat in de nazit van een vergadering geen zaken besproken worden die niet voor iedereen bestemd zijn.
  5. Beperk de duur van de nazit van een raadsvergadering tot maximaal een uur. Beperk daarbij ook het drankgebruik.
  6. Leer met de pers om te gaan. Zorg voor mediatraining.

 

Aanbevelingen voor de raad van Achtkarspelen, maar ook in algemene zin:

  1. Vertrouwelijkheid en geheimhouding kunnen, indien aan de orde, niet vaak genoeg benadrukt worden. Benoem dit bij het begin van besprekingen en herhaal dit aan het einde ervan.
  2. Spreek ook af dat je niets zegt, maar ook niets vraagt, over wat geheim is.
  3. Zorg ervoor dat alle raadsleden weten wie van de pers zijn. Zowel journalisten die geregeld over de gemeente schrijven als bij journalisten die bij die vergadering aanwezig zijn.

10. Vraag de Commissaris van de Koningin om bij benoemingsprocedures al vanaf de profielschetsvergadering te communiceren over geheimhouding en gevolgen van het schenden van de geheimhouding.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button