HoofdnieuwsRegionaal

Ooggetuige spreekt bij herdenking monument Achterwei

DAMWÂLD – Leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs De Wingerd uit Damwâld hebben dinsdag 15 april een herdenking bijgewoond bij het monument van Jan Kaper en Harm Brouwer op de Achterwei in Damwâld. Ooggetuige mevrouw Hiemstra vertelde op indrukwekkende wijze wat er zich 69 jaar geleden voor haar ogen afspeelde aan de Achterwei.

Op 15 april 1945 werden Jan Kaper en Harm Brouwer doodgeschoten terwijl ze een Duitse soldaat en een Nederlandse overloper probeerden tegen te houden. Dit alles terwijl de bevrijding al werd gevierd. Het heeft een diepe indruk op mevrouw Hiemstra gemaakt.

Vanaf de Wingerd vertrokken de leerlingen uit alle VSO groepen naar de Achterwei. In de stoet gingen twee leerlingen, Steinmar en Geert, met de vredesvlag voorop. Daarachter liepen leerlingen met het bloemstuk en leerlingen met de Nederlandse en de Friese vlag en de vlag van de gemeente Dantumadiel. Aangekomen bij het monument werden de leerlingen welkom geheten door meester Sikke. Een speciaal woord van welkom was er voor burgemeester Sicko Heldoorn.

Esther, Karin en Elko mochten de drie vlaggen halfstok hangen. Vervolgens vertelde ooggetuige mevrouw Hiemstra het verdrietige verhaal van Jan Kaper en Harm Brouwer.

Vervolgens speelde juf Margreet op de trompet de Last Post en volgden 2 minuten stilte. Daarna werden enkele werkstukken die door leerlingen zijn gemaakt, getoond en mochten Sieta en Ramona het bloemstuk bij het monument leggen. Tenslotte brachten Lucienne en Mitchel ‘De Kleur van de Vrede’ ten gehore. Na het afscheidswoord liepen de leerlingen, met voorop de vredesvlag, weer terug naar school.

Personeel en leerlingen van De Wingerd hebben het monument aan de Achterwei geadopteerd en houden jaarlijks een herdenking bij het monument.


eigen foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button