HoofdnieuwsRegionaal

Opening kunstexpositie Anke Kuypers tijdens museumweekend op De Kruidhof

BUITENPOST – In het museumweekend op 6 en 7 april 2013 opent De Kruidhof haar deuren weer voor een boeiend seizoen vol evenementen en workshops. In 2013 is in het tuincafé bijzonder fotowerk te zien van beeldend kunstenares Anke Kuypers uit Boelenslaan. En in de tuinen maakte zij een aantal tijdelijke installaties. Op 6 april om 16.00 uur kunnen bezoekers in het tuincafé de opening van de expositie ‘Intussen speelt de tuin’ bijwonen en luisteren naar het verhaal van het ontstaan van de expositie door Anke Kuypers zelf. 

Met haar fotowerk toont Anke Kuypers haar visie op de natuurlijke fenomenen in haar directe omgeving. In feite gaan de foto’s over afwezigheid, verval, groei of vorm. En de manier waarop deze zich manifesteren.

Voor de tuinen maakt zij op haar geheel eigen wijze een aantal installaties die opgebouwd zijn uit materialen die zij vond in de tuinen en de kas. De installaties veranderen tijdens het seizoen van vorm door groei, licht, schaduw en met hulp van de bezoekers.

‘Tante Nellen’

Een wel heel bijzondere installatie ontstond vanuit de gedachte van het thema van De Kruidhof in 2013: ‘Je hoeft geen kenner te zijn”. De Kruidhof wilde een kunstwerk dat bezoekers mee kunnen vormgeven doordat zij iets achter kunnen laten na hun bezoek. 
Anke Kuypers: “Iemand die ik kende had “tante Nellen” in haar tuin. De plantjes had ze ooit gekregen van tante Nel, maar de echte naam kende ze niet.  Zelf heb ik een ‘Pa’ in de tuin; een sering gekregen van mijn schoonvader: “Hier kind, een dubbele nagel” zei hij.  De struik doet me altijd aan hem denken.”

Voor de planten hun Latijnse naam kregen, hadden ze al een naam die ze van de mensen hadden gekregen. Soms omdat ze ergens op leken, omdat ze op een bepaalde plek groeiden, of omdat ze een geneeskrachtige werking zouden hebben. Deze namen worden nog steeds gebruikt omdat ze natuurlijk gemakkelijker zijn dan de Latijnse naam. Maar nog steeds geven veel mensen hun planten een eigen naam, een persoonlijke naam of een bijnaam. ” Het leek me geweldig om deze vaak zo bijzondere verhalen te verzamelen”.

Verhalenbundel

Iedere bezoeker kan dit seizoen de naam en het verhaal van zijn of haar plant achterlaten op een plantenlabel aan de installatie. Wapperend in de wind groeit er een wand met bijzondere verhalen die we de geschiedenis in willen laten gaan. Na het seizoen wil De Kruidhof deze namen en verhalen bundelen in een bijzonder boekje met foto’s en verhalen.

Eigen Foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button