HoofdnieuwsRegionaal

Ophef over davidster op gemeentevlag Noardeast-Fryslân

KOLLUM – De nieuwe gemeentevlag van de gemeente Noardeast-Fryslân is in opspraak gekomen, vanwege de grote gele zespuntige ster erop. Bij het ontwerp van de vlag is niemand van de gemeente iets opgevallen, zelfs de Hoge Raad van Adel niet, die de vlag heraldisch goedkeurde.

Maar nu het ontwerp bekendgemaakt is, zien mensen er de beruchte Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog in. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft inmiddels aangegeven de vlag te zullen aanpassen, zo laat de gemeente weten aan Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

In gesprek met burgemeester Kramer en op het radioprogramma No yn Fryslân donderdagmiddag maakte CIDI duidelijk dat zo’n historisch pijnlijk symbool niet thuishoort op een Nederlandse gemeentevlag. “Wij willen niemand kwetsen met onze nieuwe vlag,” benadrukte de burgemeester. Hij heeft deze “vervelende kwestie” aangekaart bij de gemeenteraad, en inmiddels heeft Noardeast-Fryslân laten weten dat er een nieuwe vlag komt.

Het ontwerp werd vastgesteld en goedgekeurd in overleg tussen de gemeente en de Hoge Raad van Adel, het orgaan dat officiële wapens en vlaggen in Nederland goedkeurt en vaststelt. “Een ster heeft in de Nederlandse heraldiek zes punten. En een goudkleur op een wapen wordt op een vlag geel. Maar dat de vlag zo is gevallen, dat wilden wij natuurlijk niet,” verklaarde een medewerker.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button