HoofdnieuwsSport

Opnieuw verlies voor VV Kollum tegen SC Veenwouden

KOLLUM – Na het verlies vorige week in Leek tegen VeV’67 was het voor Kollum afgelopen zaterdag zaak om aan te tonen dat het hier ging om een incident. Tegenstander was deze middag SC Veenwouden, een tegenstander waar de thuisploeg het vaak lastig tegen heeft. In de eerste twintig minuten leek Kollum echter op weg om de zeperd van vorige week weg te poetsen. Het vervolg van de wedstrijd gaf toch een ander beeld. Uiteindelijk waren het de bezoekers die er met de winst vandoor gingen. Na een 0-2 ruststand was de 2-4 een terechte eindstand.

Vanaf het beginsignaal was het Kollum dat het initiatief naar zich toe trok, waardoor al vrij snel mogelijkheden ontstonden. Voordat een vrije trap van Pieter Henstra met de nodige moeite en benen door doelman Nico van der Mark werd gekeerd, waren Marinus Hoekstra en Ruben Merkus in de eerste minuten ook al in kansrijke positie geweest. SC Veenwouden stelde daar in het begin vrij weinig tegenover. De grootste kans voor de Kollumers kon na twintig minuten worden genoteerd toen Ruben Merkus ploeggenoot Thieme Brandsma over links de diepte in stuurde. Brandsma zag minimaal twee geheel vrijstaande medespelers voor het doel blijkbaar over het hoofd en besloot voor eigen succes te gaan. De verkeerde keuze, daar doelman Van der Mark afdoende antwoord had op de inzet van Brandsma. Na deze grote kans kwamen de gasten ook meer in het spel voor. De dreiging ontstond meestal door de snelheid aan de flanken van met name Sybrand de Graaf en Arjen Haringsma. Eerstgenoemde was dichtbij de openingstreffer en dwong na een kleine 25 minuten, met zijn schuiver, doelman Auke Hoekstra tot het uiterste. Aan de andere kant waren het Marinus Hoekstra en Thieme Brandsma die de doelman op hun weg vonden. Kansen waren er in deze fase dan ook over en weer. De bezoekers hadden op voorsprong kunnen komen toen Haringsma alleen op doelman Hoekstra afging, maar teveel tijd nodig had, waardoor Jasper Sietzema op het nippertje kon blokken. Het werd voor de toeschouwers toch wel duidelijker dat de thuisploeg steeds vaker niet thuis gaf in de duels, veel te veel ruimte weggaf en teveel de lange bal hanteerde door te weinig beweging. Tien minuten voor het rustsignaal werd dit pijnlijk duidelijk. Sander Gietema liet zich wel erg gemakkelijk wegspelen, waarna Ruben Merkus in de rugdekking niet adequaat ingreep. De bal belandde uiteindelijk bij Wytze Veenstra, die, al dan niet houdbaar, de 0-1 binnenschoot. Meteen na de aftrap leek het erop dat Kollum een antwoord klaar had. Randy van Malsen’s schot werd, nadat hij alleen richting vijandelijk doel kon opstomen, vakkundig door doelman Van der Mark uit de hoek gehaald. Nog voor de rust werd de score verdubbeld. Knullig balverlies van Joop Pijnacker leidde een counter in van SC Veenwouden. Ook nu werd er verdedigend weer niet daadkrachtig opgetreden door de Kollumers en kon Arjen Haringsma richting Kollumer doel. Zijn voorzet belandde tussen tal van oranjehemden toch bij Sybrand de Graaf, die succesvol afrondde. 0-2.

Aan de start van de tweede helft bleek dat coach Ron de Boer had ingegrepen. Wiebe Postma en Sander Gietema waren achtergebleven in de kleedbox. Voor hen in de plaats waren Gerard van Zonneveld en Danny Nicolai binnen de lijnen gekomen. Pieter Henstra werd meer doorgeschoven naar het middenveld, zodat de thuisclub regelmatig met drie achterin ging spelen. Het gevaar in het begin van de tweede helft kwam echter van de gasten. Arjen Haringsma en Stefan Jan Sytsma waren dichtbij. Beide keren was Auke Hoekstra de baas over de situatie. Het was zaak dat Kollum snel de aansluitingstreffer zou produceren, zodat er nog een goed resultaat kon worden behaald. Dit gebeurde wonderwel na acht minuten spelen in de tweede helft. Pieter Henstra vond Joop Pijnacker in de zestien die doelman Van der Mark verschalkte en de 1-2 aantekende. Het gejuich na de aansluitingstreffer was amper verstomd of de 1-3 lag al in het net. Ruben Merkus liet zich gemakkelijk aftroefen in het duel met Sybrand de Graaf. Zijn voorzet werd bij de eerste paal ingeschoten door Stefan Jan Sytsma. In de fase na de 1-3 verzuimde SC Veenwouden om verder afstand te nemen. Kansen van Wytze Veenstra en Stefan Jan Sytsma werden niet benut, waardoor Kollum enige hoop bleef houden. Deze hoop werd werkelijkheid toen in de 63e minuut Marinus Hoekstra spits Gerard van Zonneveld alleen voor de uitglijdende doelman Van Mark zette. Hierdoor was het voor Zonneveld een koud kunstje om af te ronden, 2-3. De thuisclub probeerde het daarna wel, maar steeds was de eindpass niet goed, dan wel stond doelman Van der Mark goed gepositioneerd. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd werd deze beslist. Opnieuw was het Stefan Jan Sytsma die, nadat hij Randy van Malsen op simpele wijze uitkapte, van een kleine twintig meter hard uithaalde en de 2-4 aantekende. Deze dreun kwam de VV Kollum niet meer te boven en nadat SC Veenwouden in de slotfase ook nog de paal had geraakt, maakte de goedleidende scheidsrechter Robert de Wit uit Groningen een einde aan de wedstrijd. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Zuidhorn.