HoofdnieuwsRegionaal

“Opvoeden een stuk gemakkelijker als ouders óók goed luisteren”

OPENDE – “Luister eens naar me”, hetgeen een eenrichtingsverkeer van de opvoeder naar het kind impliceert. Opvoeden gaat  echter een stuk gemakkelijker als ouders ook goed luisteren naar wat hun kind over hún leven te vertellen heeft. Onzeker, agressief, somber, druk of teruggetrokken gedrag van hun kind blijkt vaak simpelweg een opvoedplan van kinderen voor hun ouders opdat zij hun eigen onbewuste kinderjaren leren kennen en doorleven. Doen ze dat, dan verdwijnt of verbetert het ‘problematische gedrag’ van het kind.

Hoe vreemd het ook klinkt, kinderen willen met hun lastige of ongewenste gedrag (onbewust) iets bereiken bij hun ouders. Waar normaal gesproken opvoedkundige maatregelen zoals straffen en belonen van een kind, consequent zijn, bijsturen, stimuleren heel vaak herhaald moet worden tot het kind ze opgepakt heeft, kan het ongewenste gedrag van kinderen snel en doelmatig  verbeteren wanneer ouders begrijpen wat hun kind van hén vraagt. Wanneer ouders dit kunnen ontvangen en hun eigen leven bijsturen, verbetert het gedrag van het kind. Neem Leon, 5 jaar, die al 2 jaar continu boos op zijn moeder is, hij heeft woede uitbarstingen waarbij hij scheldt en ook vaak slaat en schopt.

Moeder vertelt over de boze buien, o.a. hoe haar zoon vooral boos wordt onder het eten’s avonds en als zijn vader er niet is. Wanneer moeders verhaal daarna vertaald wordt, dat wil zeggen methodisch bewerkt wordt zodat het iets over moeders eigen leven duidelijk maakt, trekt ze wit weg. De emoties zijn op haar gezicht te lezen. “Het is goed met me” zegt ze, “maar ik kan nu niet verder praten, ik wil naar huis”. Later vertelt ze wat er gebeurde: “Ik was ineens zó diep geraakt over vroeger”. Ze vertelt hoe er vroeger door haar alcoholische vader altijd spanningen waren, inderdaad met name tijdens het eten, maar ook wanneer haar vader er niet was want…… waar hing hij uit, hoe zou hij deze keer thuis komen, wat zou er gebeuren? Ze realiseerde zich nu  voor het éérst  dat ze daar vroeger erg boos was over was, maar dat deze boosheid vroeger onderdrukt was. Het is de zeer precieze terugkoppeling van een heel verhaal met specifieke voorbeelden, die maakt dat een ouder zo geraakt wordt en voelt dat het bloedeigen kind met lastige gedrag een waarheid vertelt.

De moeder uit het voorbeeld dacht dat ze boven de gebeurtenissen stond, dat ze indertijd vooral bang en zorgzaam was geweest, maar haar zoon laat zien dat er onbewust nog veel woede in haar leeft. Sinds ze dit doorvoeld heeft en helder begrijpt hoe terecht de boosheid was van het meisje dat ze vroeger was, gaat het goed met haar zoon. Hij is nog wel eens boos, maar het stelselmatige boos en agressief  zijn is  voorgoed verdwenen. Luisteren in een gezinssituatie behoort een wisselwerking te zijn. Net zoals het voor een kind soms moeilijk is om onze aanwijzingen te snappen (wat bedoelt papa nou?), kan het voor ouders lasting zijn om de taal van hun kinderen te begrijpen. Sterker nog, vele ouders weten niet eens dat hun kinderen ook tot hen spreken! Kinderen spreken niet zozeer met onze woordentaal, maar gebruiken een taal die via gedrag, spel, ontwikkeling, slaap en dromen, eten en zindelijkheid e.d. tot uitdrukking komt. Die taal is echter net zo precies als onze woordentaal. Meestal is die exactheid van de boodschap van het  kind die maakt dat ‘het kwartje valt’ bij de ouder. Het is alsof hun eigen kind een op maat geschreven speech vertelt met een inhoud die niemand anders kon weten en die ze zelf ook vergeten waren.

De waarheid die gekend mag worden ligt steevast  op onbekend terrein, vormt een blinde vlek in het leven van de ouder. En kinderen zijn experts in het blootleggen ervan. Met welk oud zeer loopt de ouder rond? Wat is er onbewust in het gedrang gekomen? Welke eigenschappen, die zo graag mee willen doen, hebben indertijd niet de kans gekregen? En wat gaan we daar nu aan doen? Daarover ‘vertelt’ een kind. Dat is het opvoedplan dat ouders helpt zichzelf te zijn. Hun hele zelf, in plaats van alleen het stuk dat ooit de kans kreeg om groot te worden.

Het is de liefde van de ouders voor hun kinderen die maakt  dat zij het verschil willen maken. Met als gevolg dat zowel de ouders als het kind daar profijt van hebben. Zie het als een appel aan een appelboom. Wanneer het de boom goed gaat, gaat het automatisch ook goed met de appels. Daar hoef je de appel niet speciaal voor te behandelen – in het geval van een kind, met speciale maatregelen op te voeden – dat gaat dan ‘als vanzelf’. Dat is zo logisch, dat zelfs een kind het kan snappen. Ook nieuwsgierig naar wat je kind over jouw leven vertelt? “Het geschenk van je kind, waar je beide beter van wordt”

Maak een afspraak met Kindertolk Janneke Russchen of bezoek een huiskamerlezing over de methode Present Child (voorheen Fluisterkind). Meer info www.homeopathiejannekerusschen.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button