Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Oude ambachten in themapark De Spitkeet

HARKEMA -Zaterdagmorgen vanaf 10.00 uur  konden belangstellenden terecht in themapark De Spitkeet. De bezoekers  konden kennis maken met het leven van de mensen, zoals  dat vroeger in de heidehuisjes, holwoningen en plaggenhutten ging.

Er waren ook nieuwe activiteiten bij zoals het bezoek van een aantal oude trekkers, dat de Spitkeet aandeed op zijn rondtocht door de omgeving rond de lunchtijd. Ook een workshop servies schilderen was nieuw, en o.a. een Lister motor met Haverpletter. Men kon kennis nemen van het turf maken met de baggelbak, zoals in het grijze verleden de veenarbeiders dat deden.

Ook dit jaar ontbrak de boeldag niet. aan het eind van de middag werden allerlei oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen bij opbod verkocht. Ze waren er onder meer een maker van bezems en heideschrobbers, een stoelenmatter en een houtsnijwerker.  Daarnaast werden er demonstraties gegeven van zeisharen, maaien met de zeis, spinnen, eenden korf vlechten, enz.  Het programma werd omlijst met gezellige en sfeervolle muziek.  De bezoekers konden genieten van een heerlijk kopje beantsjebrij (bruine bonensoep) en roggebrea mei greauwen (roggebrood met kaantjes; kaantjes zijn overblijfsels van uitgebraden spek of vet). En wie wou weten, hoe in vroeger tijden bonen en ander voedsel werden geweckt, kon dit ook meemaken op deze dag. En natuurlijk kon men in It Skieppehok weer van een drankje genieten.

 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button