HoofdnieuwsRegionaalSport

Peter Sagan, Robert Gesink en Bauke Mollema op affiche Profronde van Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Groene truiwinnaar Peter Sagan en de beide Nederlandse klassementstoppers Robert Gesink en Bauke Mollema sieren het affiche van de 34e Profronde van Surhuisterveen. “Onze insteek de laatste dagen was om Gesink en Mollema naar Surhuisterveen te halen. Het is uniek dat twee Nederlandse renners de beste ronderenners ter wereld dagelijks uitstekend partij geven en een top-tien klassering in de wacht slepen,” vertelt Andries Nieuwenhuis namens de organisatie, Stichting Wielercomité Surhuisterveen.

Surhuisterveen heeft de afgelopen jaren een traditie opgebouwd om de winnaar van een trui aan het vertrek te hebben. Van de laatste vier jaar stond driemaal de winnaar van de Tour de France aan de start op De Kolk.

Dit jaar echter niet. Door verandering van datum kreeg het enige Friese wielercriterium concurrentie van het Belgische Roeselare, dat de afgelopen vier jaar naast de gele trui viste. “In onderling overleg is besloten om voor de komende jaren een deal te maken. Hetgeen betekent dat Surhuisterveen volgend jaar weer aan de beurt is om de winnaar van La Grande Boucle te contracteren,” meldt Nieuwenhuis.

Groene trui

Met het contracteren van Peter Sagan heeft Surhuisterveen haar trui. De Slowaak won niet alleen de groene trui, maar is ook één van de sterkste renners in deze editie van de Tour de France. Sagan rijdend voor Tinkoff-Saxo CT won drie keer eerder de groene trui in de Tour.

Bijzonder is ook de komst van Daniel Teklehaimanot. De uit Eritrea afkomstige renner van de Zuid-Afrikaanse ploeg MTB-Qhubeka was de eerste Afrikaanse drager van de bolletjestrui in de Tour de France ooit. Uit dezelfde formatie staat ook de Zuid-Afrikaan Jacques Janse van Rensburg aan de start.

De Friese Tour deelnemers Pieter Weening en Lieuwe Westra, vorig jaar winnaar in Surhuisterveen, ontbreken eveneens niet. Gesink krijgt namens LottoNL-Jumbo gezelschap van Jos van Emden, Tom Leezer en Martijn Keizer.

Team Giant-Alpecin komt met Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Albert Timmer en Lars van der Haar, de tweevoudige winnaar van de Centrumcross, naar Friesland. Ook Tom-Jelte Slagter uit Nij Beets (Cannondale-Garmin) is van de partij. In totaal staan twaaf Tourrenners aan de start. “En daar zijn we erg blij mee”, zegt voorzitter Albert Helfrich. “Dat hebben we hier nog niet eerder gehad”, vult Andries Nieuwenhuis aan. Nieuwenhuis doet binnen het Comité wedstrijdzaken en natuurlijk speaker tijdens het gebeuren.

Om 19.00 uur lost SC Cambuur trainer Henk de Jong het startschot van de 34e Profronde van Surhuisterveen om de Gouden Fiets.

Programma 34e Profronde van Surhuisterveen:

09.30 uur Reclamekaravaan door de regio

13.00 uur Start braderie

13.30 uur Start damescriterium over 60 kilometer

15.30 uur Start elite en beloften criterium over 80 kilometer

18.00 uur Reclamekaravaan op het parcours met Bicycle Showband Crescendo

18.30 uur Voorstelling profrenners en huldiging Tourvedetten

19.00 uur Start 34e Profronde van Surhuisterveen

21.15 uur Huldigingen en uitreiking van de Gouden Fiets

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button