Pijnacker leidt Kollum met zijn 300e treffer naar winst op Drenthina

KOLLUM – Vorig seizoen werd de wedstrijd tegen Drenthina in 2 keer gespeeld nadat een beenbreuk het duel liet staken. In de editie van dit jaar leek hetzelfde scenario te gaan ontvouwen als in de 84e minuut een botsing tussen 3 spelers tot een gapende hoofdwond leidt bij Michael Arling van Drenthina. Na een onderbreking wordt deze keer het duel wel op 1 dag uitgespeeld.

Na een minuut stilte wegens een sterfgeval aan Drenthina zijde (spelend met rouwbanden) start het duel om half drie in de miezerregen. Kollum start met verzorgd opbouwend spel van achteruit, de eerste aanval gaat door het midden maar de bal gaat hoog over. In de eerste minuten verschijnen Olke de Wit en Joop Pijnacker al enkele malen gevaarlijk in het doelgebied van de Drenten. Thieme Brandsma valt na 10 minuten uit met een hamstringblessure. Zijn vervanger is Stefan Wijma.

Na een steekpass de 16 in is het Joop Pijnacker die zijn 300e doelpunt scoort in zijn voetbalcarrière. Een memorabel moment in de carrière van de goalgetter. 300 Doelpunten in het eerste team van Harkema Opeinde, Drachtster Boys, Kollum, Buitenpost en weer Kollum verdeeld over 21 jaar is een enorme prestatie en het leidt tot een emotioneel moment bij de sluwe spits als hij wordt bedolven onder felicitaties van zijn medespelers.

Het staat 1-0 voor de Kollumers en 4 minuten later is het al 2-0. Een aanval met Dennis Krohne en Joop Pijnacker en een prachtige pass van Olke de Wit op Stefan Wijma die koud in het veld staat en direct de bal tegen de touwen schiet. Een bliksemstart waar iedereen met een oranje hart van droomde.

Drenthina recht de rug en gaat met 4 man voorop spelen en Kollum verliest de controle na twintig minuten over het duel. Kollum probeert de linies klein te houden, maar er vallen gaten en het lijkt net alsof ze er niet meer goed uitkomen.
Drenthina probeert het met een afstandsschot vanaf de zestien meter maar keeper Mark Huizinga redt. Drenthina krijgt een hoekschop en die wordt prima binnengekopt door Jan Jaap Wever bij de eerste paal. Vlak voor de pauze mag Joop Pijnacker nog aanleggen voor een vrije schop maar deze bal wordt gered door de keeper van ploeg uit Emmen.

De oranjehemden komen goed uit de kleedkamer na de rust en het eerste wapenfeit is een schot over de goal. Gelijk daarna een kans van Joop Pijnacker maar ook deze gaat over.
Het veld lijkt behoorlijk glad te zijn want verschillende spelers glijden uit.

Trainer Ron de Boer wisselt Romke Bos en Joop Pijnacker voor Randy van Malsen en Gerard van Zonneveld. Joop Pijnacker krijgt een luid applaus van het publiek.
Kollum blijft gedoseerd de goal van de tegenstander zoeken. Een afstandsschot van Johan Schat en een mooie krulbal van Olke de Wit gaan maar net naast de goal van Drenthina.
Dennis Krohne probeert het met een David Beckham-poging vanaf eigen helft maar zijn poging belandt net naast de goal van Drenthina. Gezien de marge van maar 1 doelpunt is de achterban van Kollum er nog niet gerust op zolang de derde treffer nog niet valt. Echt uitgespeelde kansen zijn er niet veel, maar de Emmenaren zijn wel dreigend.
Dan in de 84e minuut is er een ongelukkige botsing in het veld tussen 2 spelers van Drenthina en Benny de Vries van de thuisploeg. Arling loopt een gapende voorhoofdwond op en na verbinden met een tulband blijft het bloeden en valt de speler ook even weg. Daarop fluit de scheidsrechter het duel met de 3 x fluittoon af en gaan de ploegen naar binnen. Het eerste publiek en de fotograaf gaat daarop naar huis.

Hierop wordt besloten dat inzet van ambulance nodig is waarop hij doorverwezen wordt naar plastische chirurgie om de wond geen blijvend litteken te laten zijn. Vanuit Kollum wordt een spoedig herstel gewenst.

Scheidsrechter Berends blijkt in de catacomben toch nog in overleg te zijn met beide ploegen over doorspelen, want voor de laatste minuten (net als vorig seizoen) weer de reis vanuit Emmen te moeten maken naar Kollum is ook zo wat… Berends blijkt op 17 minuten resterende speeltijd uit te komen. De mannen van Drenthina wilden de wedstrijd wel uit voetballen en na 20 minuten wordt het restant van de wedstrijd hervat.

Olke de Wit wordt de diepte ingestuurd en weet voortreffelijk af te ronden: 3-1. Drenthina gaat dan nog alles of niets spelen. De laatste 5 minuten is het ‘alle ballen naar voren’ en in de 90e minuut moet Kollum de 3-2 toch incasseren. Wat volgt is oud-Hollands pompen of verzuipen en nadat de scheidsrechter eindelijk af fluit kan de Kollum een klein feestje vieren. Kollum weet weer wat winnen is en heeft met Joop Pijnacker een icoon van het Fries amateurvoetbal in de gelederen.