PKC ’83 wint nipt op Buitenposter kunstgras

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag ontving Buitenpost de Peizer Kring Combinatie, kortweg PKC ’83, uit Groningen. Door de hevige regenval de afgelopen dagen kon er niet op het hoofdveld worden gevoetbald, maar moest worden uitgeweken naar het kunstgrasveld. Bij de gasten, getraind door Marc van Meel, zaten onder meer Erdem Yeni, Charly Ton, Jordy van Rijszen en Salome Geadly op de reservebank. Trainer Van der Weij kon vandaag geen beroep doen op middenvelder Rob Dijkstra (ziek) en Simon Schreiber (liesblessure).

Daarnaast mochten Dorjan Berisha en Danny Boersma in de dug-out plaatsnemen en mochten ook Aaron Boekhout en reserve-keeper Marvin Heidstra hen vergezellen. Wim de Vries dus weer in de verdediging teruggekeerd. Ook Jorrit Terpstra, Sip Jaap Bos en Sven Rozendal mochten in de basis starten. PKC ’83 bivakkeert op de zevende plaats op de ranglijst met veertien punten, Buitenpost op de zesde plek, met een punt meer. Arbiter deze middag was de heer J. de Jong, uit Groningen, geassisteerd door de heren J. van Eijden en H. van der Bij.

Beide teams beginnen afwachtend

Buitenpost begon ietwat afwachtend vanmiddag. Oók PKC ’83 had blijkbaar deze opdracht meegekregen, want er ontstonden niet heel erg veel mogelijkheden in de eerste helft. De ‘Grunnegers’ gaven in de zevende minuut het startsein via Jordi Striedelmeyer. Zijn kopbal verdween over het doel van Buitenpost-keeper Robert van der Laan.

Twee minuten later probeerde middenvelder Bryan Inge het van afstand, maar zijn poging miste krachten snelheid zodat Van der Laan simpel kon redden. Langzamerhand kroop Buitenpost uit zijn schulp en zocht meer en meer de aanval. Het leidde in de twaalfde minuut tot een prima voorzet van Joran Olijve en de kopbal van Sven Rozendal vloog maar net naast. Maar net later beging verdediger Serginho Fatima van PKC ’83 een overtreding ten koste van Buitenposter Joop Pijnacker. Arbiter De Jong gaf een directe vrije trap, waarmee Olijve zich belastte. Hij schoot prima in, maar PKC ’83- keeper Ben Meedendorp redde uitstekend.

Buitenpost niet de mindere

De Blauwkes hadden inmiddels in de gaten gekregen dat men de Groninger dadendrang prima onder controle had. Dat spelen op kunstgras óók tegen het technisch vaardig en slim spelend PKC ’83 geen probleem hoeft te zijn, lieten de mannen van trainer René van der Weij en zijn assistent Freddy Strating afgelopen zaterdag zien. Door de persoonlijke duels aan te gaan en weinig ruimte weg te geven, werd het PKC ’83 op de juiste momenten lastig gemaakt. Daarnaast werd – waar mogelijk – de aanval gezocht. Zo leek na bijna twintig minuten Rozendal vrije doorgang te hebben naar het Groninger doel van keeper Meedendorp, maar hij werd teruggefloten door arbiter De Jong die buitenspel had geconstateerd. De arbiter greep even later niet in, toen Sip Jaap Bos onderuit ging in het strafschopgebied. De overtreding op Bos, uitstekend weggestuurd door Marco van Leijen, was volgens de leidsman niet zwaar genoeg voor een strafschop.

PKC ’83-keeper Meedendorp lastig te passeren

Na vijfentwintig minuten probeerde Olijve het weer eens van afstand. Helaas kende de Groninger sluitpost Meedendorp een uitstekende middag en was niet van plan te capituleren. Oók het afstandsschot van Olijve maakte hij wederom prima onschadelijk. De praatgrage doelman ging zo nu en dan de discussie aan met de Buitenpost-aanhang, maar raakte daardoor absoluut niet van de wijs. Ook een kopbal van Pijnacker maakte hij prima onschadelijk. En daar waar Meedendorp moest passen, kreeg hij hulp door de prima spelende verdediger Fatima. Zo greep hij prima in, toen Olijve wederom gevaarlijk werd. Voor rust kreeg Buitenpost nog een tweetal corners, die geen resultaat opleverden. PKC ’83 zette vanaf minuut veertig nog twee keer aan, een schot van Wesley Klunder verdween over het doel van Buitenpost en ook een schot van verdediger Farid Balvaneh kreeg eenzelfde richting, voordat arbiter De Jong de eerste helft afsloot. Ruststand 0-0.

Tempo Buitenpost na rust omhoog, PKC ’83 blijft overeind

De thee leek nieuwe energie te geven, want Buitenpost schakelde een tandje bij. Trainer Van der Weij zal ongetwijfeld hebben meegegeven, dat er zeker mogelijkheden waren en ook opnieuw zouden komen. Wanneer een basisspeler ‘er door heen zit’, kan hij moeiteloos een beroep doen op zijn reserves, die zich stuk voor stuk schijnbaar moeiteloos aanpassen. Zoals gezegd, gingen de mouwen nog eens wat extra omhoog en kregen de Blauwhemden al een minuut na rust een uitstekende mogelijkheid via routinier Jan Oppedijk. Oppedijk deed eigenlijk alles goed, maar zijn van richting veranderd schot via Balvaneh, werd wederom prima onschadelijk gemaakt door keeper Meedendorp.

Aan de andere kant schoot middenvelder Martijn Kamps hoog over voor PKC ’83. In de eenenvijftigste minuut kreeg zijn maatje Inge een dot van een kans, maar na een uitstekende combinatie met Huseyin Kurt, schoot hij voor open goal hoog over. Aan de andere kant had Groninger keeper Meedendorp ook het geluk aan zijn zijde. Na een prima voorzet van Olijve, kon Pijnacker intikken. Via het lichaam van Meedendorp vloog de bal niet binnen, maar kon een verdediger wegwerken voordat Olijve ‘de trekker kon overhalen’. Voor PKC ’83 kopte Striedelmeyer naast en vloog een poging van Inge over het doel van Buitenpost-keeper Van der Laan.

Afgeslagen schot

Hierna grepen beide trainers in en mocht bij Buitenpost Olijve naar de kant voor Dorjan Berisha. Bij de Groningers ging Striedelmeyer naar de kant voor Erdem Yeni en kwam Jordy van Rijszen Klunder vervangen. Vlak hierna ging Oppedijk op de bon bij arbiter De Jong, toen hij Kurt onderuit haalde en zo een vijandelijke aanval teniet deed. Met nog een kwartier op de klok mocht ook de moegestreden Jorrit Terpstra gaan douchen en kwam Aaron Boekhout binnen de lijnen. Amper in het veld, kreeg de jongste van de twee Boekhoutjes al een uitstekende mogelijkheid. Berisha trok de bal vanaf de achterlijn prima terug op de instormende Boekhout, maar zijn schot verdween hoog over. In de tachtigste minuut deed PKC ’83 aan de andere kant een prima poging, maar redde keeper Van der Laan fantastisch. De rebound van invaller Yeni vloog gelukkig voor Buitenpost ook hoog over.

Verdediger Balvaneh probeerde het ook eens van afstand maar ook zijn vizier stond veel te hoog afgesteld. Zes minuten voor het einde van de officiële speeltijd moest Rozendal licht aangeslagen het speelveld verlaten en kwam Danny Boersma in het veld. De wedstrijd leek wederom in een 0-0 stand te eindigen, maar kreeg toch nog een winnaar. Na een afgeslagen schot, kreeg Ifaeyi Gorissen de bal plotseling voor zijn voeten, en hij profiteerde optimaal. Keeper Van der Laan had geen antwoord, 0-1. De thuisploeg probeerde het nog wel, een voorzet van Aaron Boekhout, belandde bij Bos, maar zijn poging verdween voorlangs. De laatste mogelijkheid was weer voor PKC ’83. Wederom was het goaltjesdief Gorissen, maar keeper Van der Laan redde prima. Arbiter De Jong floot hierna voor het einde, zodat de Groningers er met de punten van door gingen. Eindstand 0-1.

Niet helemaal verdiend

Een nederlaag vanmiddag, die gezien de mogelijkheden misschien niet helemaal verdiend was. Niet dat tegenstander PKC ’83 minder kansen kreeg, maar Buitenpost misschien wel de mooiste. Helaas voor de Blauwhemden lag of stond keeper Meedendorp vanmiddag steeds in de weg. In het slot van de wedstrijd was PKC ’83 daarna wel heel effectief. De volgende wedstrijd word dinsdagavond 17 november in Drachten gespeeld tegen hoofdklasser Drachtster Boys. Komende zaterdag kan men dan Sinterklaas en Zwarte Piet binnenhalen, waarna zaterdag 28 november de derby bij SC Veenwouden op het programma staat, aanvang 14.30 uur (Sportcomplex De Kemhaan, Ljurkstrjitte 2 te Feanwâlden).

Gele kaart: Jan Oppedijk (Buitenpost).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, van Leyen, R. Boekhout, Bos, Mossel, Oppedijk, Terpstra (75/A. Boekhout), Rozendal (84/Boersma), Olijve (69/Berisha), Pijnacker.

Opstelling PKC ‘83: Meedendorp, Allaoui, Fatima, Kamps, Kurt, Klunder (70/Van Rijszen), Gorissen, Striedelmeyer (70/Yeni), Frank, Balvaneh, Inge.

Doelpunt: 87. Ifeayi Gorissen.