HoofdnieuwsRegionaal

Pleidooi voor afschaffen ambtsgebed rammelt

KOLLUM – De nieuwe coalitie van Kollumerland c.a. wil als eerste wapenfeit het ambtsgebed afschaffen dat wordt  uitgesproken aan het begin en einde van de raadsvergadering. De ChristenUnie vindt dat jammer, maar begrijpt dat. Het is misschien maar beter ook. Een coalitie die geen affiniteit heeft met het gebed doet er goed aan het gebruik  ter discussie te stellen. Anders worden het zomaar holle woorden en daarvoor is het gebed de ChristenUnie te waardevol.

Wat de ChristenUnie steekt,  is de flinterdunne motivering voor de afschaffing.  De coalitie heeft het over de multiculturele samenleving  als belangrijkste argument.  De ChristenUnie vraagt zich in alle redelijkheid af in hoeverre er sprake is van een multiculturele samenleving in Kollumerland c.a. Buiten dat, welke signalen heeft de coalitie gekregen vanuit de multiculturele samenleving dat het ambtsgebed tot irritatie zou leiden?

Het ambtsgebed stoelt op een joods-christelijke traditie, een traditie die zeker in Kollumerland meer papieren heeft dan de multiculturele.  Daarbij is de ook de vooronderstelling dat het ambtsgebed strijdig zou zijn met de multiculturele samenleving nogal voorbarig. Juist in de multiculturele samenleving heeft religie en de beleving ervan een grote plaats. Geen moslim of boeddhist  stoort zich aan een traditie waarbij de Hogere wordt aangeroepen als hulp bij het nemen van belangrijke besluiten. Integendeel zelfs.

Bidden aan het begin en einde van de raadsvergadering is voor de ChristenUnie een waardevol gebruik. We staan daarmee in een lange traditie, die van generatie op generatie is doorgegeven. We houden daar graag aan vast.  Het getuigt van weinig respect om met één pennenstreek en zonder deugdelijke argumenten  een dergelijke traditie in de prullenbak te deponeren.

FNP, VVD en PvdA laten weten het ambtsgebed ter discussie te willen stellen. Maar doe dat dan met eerlijke argumenten.  Zeg het ronduit: We hebben er niets meer mee. Dat is eerlijk naar de kiezers! En hou op met flauwekul argumenten als de multiculturele samenleving.  Dat is ons te gemakkelijk.

Margreet van der Molen
Fractievoorzitter ChristenUnie Kollumerland c.a.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button