HoofdnieuwsRegionaal

Poel Swartfliet Harkema weer schoon

HARKEMA – Wetterskip Fryslân heeft de saneringswerkzaamheden aan poel Swartfliet in Harkema afgerond. Deze poel, die verbonden is met het hoofdwatersysteem, was ernstig vervuild. Bijna 7.000 kuub zwaar vervuild slib is uit de poel verwijderd. Dankzij een goede samenwerking met gemeente Achtkarspelen, eigenaren en omwonenden heeft Harkema weer een schone poel. De werkzaamheden hebben in totaal vier maanden geduurd en zijn grotendeels gefinancierd door het saneringsprogramma van de provincie Fryslân.
De vervuiling, die in het verleden is veroorzaakt door een aantal verzinkerijbedrijven, was gehecht aan het slib dat zich op de bodem bevond. Hierdoor was er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Maar om risico’s voor mens en milieu in de toekomst uit te sluiten was het nodig om de poel, die in het bezit is van zes particuliere eigenaren, te saneren. Tegelijkertijd is ook een deel van de sloten die verbonden zijn met de poel schoongemaakt.
Voor de saneringswerkzaamheden zijn 2.100 vissen weggevangen en uitgezet in de Feansterfeart. Dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens van Wetterskip Fryslân en wethouder Jan Lammers van de gemeente Achtkarspelen nemen de poel donderdag 6 juni weer officieel in gebruik door het symbolisch terugzetten van een aantal weggevangen vissoorten.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button