HoofdnieuwsRegionaal

Politie Noordoost Fryslan waarschuwt voor bankhelpdeskfraude

DOKKUM – De politie heeft in Noordoost Fryslân de afgelopen dagen meerdere meldingen ontvangen van gedupeerden van bankhelpdeskfraude. Slachtoffers raakten in een paar gevallen forse geldbedragen kwijt nadat ze werden gebeld door een oplichter die zich voordeed als medewerker van de bank. Stel mensen in je omgeving in kennis van deze vorm van fraude en help meer slachtoffers te voorkomen!

Bij deze oplichtingstruc bellen fraudeurs mensen op en doen ze zich voor als bankmedewerkers. Slachtoffers kunnen in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van de bank zien. Oplichters hebben soms gedetailleerde gegevens zoals rekeningnummers of adressen. Ze maken het slachtoffer wijs dat de bankrekening niet meer veilig is of dat er een fraude heeft plaatsgevonden. Slachtoffers moeten daarna hun banksaldo met één of meer overboekingen zogenaamd ‘veiligstellen. Geld verdwijnt daarmee naar een rekening van de oplichter. In andere gevallen komt er zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij hen thuis ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind.
Hoe herken ik bankhelpdeskfraude?
– Een bank zal nooit jouw saldo vragen, ook niet als controlevraag.
– Een bank zal je nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, kluisrekening of veilige rekening. Zulke rekeningen bestaan niet.
– Jouw bank zal je nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is.
– Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit.
– De bank zal nooit je bankpas ophalen of jou je bankpas op laten sturen.
Wat kan ik doen als ik zo’n telefoontje krijg?
Verbreek de verbinding. Bel eventueel zelf je bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot je iemand aan de lijn krijgt. Dan kun je zelf controleren of datgene wat is verteld wel klopt.
Wat moet ik doen als ik al slachtoffer ben van bankhelpdeskfraude?
Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld via 0900 – 8844. Meer informatie over aangifte doen van deze en andere cyberdelicten? Kijk op www.politie.nl

Dit kan u ook interesseren

Back to top button