HoofdnieuwsRegionaalSport

Politie zet streep door SC Heerenveen en OFI Kreta op voetbalveld vv Kollum

KOLLUM – Voetbalvereniging Kollum kon een oefenwedstrijd organiseren tussen SC Heerenveen en OFI Kreta. Door een negatief advies van Politie Fryslân werd dit niet toegestaan. Dezelfde wedstrijd kan nu wel in Jubbega worden georganiseerd. Hier was het advies van de politie positief. Wordt er met twee maten gemeten?

VV Kollum mocht de wedstrijd van SC Heerenveen organiseren
Dat waren de beide clubs overeengekomen. De oefenwedstrijd zou plaatsvinden op donderdag 20 juli 2023 tussen SC Heerenveen en OFI Kreta, op sportpark Baensein te Kollum.

Al in een vroeg stadium ging de club in overleg met de gemeente Noardeast-Fryslân
Dit in verband met het verkrijgen van de benodigde vergunning en alles wat daarbij hoort. De gemeente heeft vervolgens advies opgevraagd bij de politie.

Politie Fryslân gaf een negatief advies voor deze wedstrijd
Dit is gebaseerd op landelijk beleid dat inhoudt dat een voetbalwedstrijd tussen twee betaalde voetbalorganisaties (BVO’s) in een stadion of op een trainingscomplex van een BVO moet plaatsvinden. Dus niet op de velden van een amateurclub. Ook gaf de politie aan dat er een mogelijkheid bestaat dat supportersgroepen elkaar zouden kunnen treffen bij deze wedstrijd.

Burgemeester Kramer kon dit advies niet naast zich neerleggen
Dit is een enorme teleurstelling voor vv Kollum. Hierdoor loopt de vereniging een flinke financiële meevaller mis. Een meevaller die we goed konden gebruiken om de duurzaamheidsplannen te realiseren.

Burgemeester Kramer heeft contact opgenomen met de politieleiding en gevraagd om een second opinion
Het bleek namelijk dat in de afgelopen jaren wel soortgelijke wedstrijden gespeeld zijn tussen twee BVO’s op een amateurveld. Vanuit hogerhand heeft de politie besloten om te blijven bij het eerste advies. Ook in het tweede advies werd dus een negatief advies gegeven.

Nu blijkt dat de wedstrijd mogelijk plaats gaat vinden op het amateurveld van vv. Jubbega
Dit tot grote verbazing van alle betrokkenen. Er is contact geweest tussen de beide betrokken gemeenten en de politie. Waarom een negatief advies voor Kollum en positief voor Jubbega? De politie speelt hier een cruciale rol in.

Voorzitter Tim Brandsma van vv Kollum is met stomheid geslagen
Als hij op 16 juni jl. een telefoontje hierover krijgt van de gemeente. Daarna werd hij ontzettend boos: ”Dit geloof je toch niet! Ik krijg het gevoel voor de gek te worden gehouden”.

VV Kollum laat het er niet bij zitten
De voetbalvereniging gaat in ieder geval een verzoek in het kader van de Wet Open Overheid (WOO) indienen. Op deze manier wil de vereniging achterhalen hoe dit in elkaar steekt en wat hier misgegaan is. “Blijkbaar meet Politie Fryslân met twee maten, dus ons WOO-verzoek wordt ook bij de gemeente Heerenveen ingediend”, aldus voorzitter Brandsma. “Je vraagt je af of bepaalde gemeenten een streepje voor hebben. Hoe dan ook, wij laten het er niet bij zitten. De onderste steen zal boven komen.”

Dit kan u ook interesseren

Back to top button