HoofdnieuwsRegionaal

Potentiële namen voor nieuwe gemeente bekend gemaakt

VEENKLOOSTER – De burgemeesters van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. kwamen woensdagmorgen bijeen in Galerie Noordvleugel in Veenklooster. Daar werden de drie namen bekend gemaakt die de kommisje Nammejouwing heeft gekozen als potentiële namen voor de nieuw te vormen gemeente.

De drie gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. gaan per 1 januari 2019 bestuurlijk fuseren, oftewel herindelen. Op 15 maart a.s., tegelijkertijd met de Tweede Kamer Verkiezingen kunnen de stemgerechtigde inwoners van deze drie gemeenten stemmen op de naam van hun voorkeur via een stembiljet dat uitgedeeld wordt op de stembureaus in de drie gemeenten.

Kommisje Nammejouwing

Door de Stuurgroep Herindeling is medio 2016 een kommisje Nammejouwing ingesteld. Deze kommisje bestaat uit de burgemeester Bearn Bilker van gemeente Kollumerland c.a., burgemeester Wil van der Berg van gemeente Ferwerderadiel en wethouder Pytsje de Graaf van gemeente Dongeradeel, een marketingdeskundige, heemkundigen uit elke gemeente en een taaldeskundige van de Fryske Akademy. De kommisje heeft de opdracht gekregen om een advies uit te brengen voor de naamgeving van de nieuw te vormen gemeente. Inwoners zijn gevraagd om naamsuggesties in te dienen. Aan deze oproep is enthousiast gehoor gegeven. In de periode 15 november tot en met 14 december 2016 zijn in totaal 892 suggesties ingeleverd waarvan 646 unieke namen, veelal met (uitgebreide) motivering. In de afweging om te komen tot de drie namen is gekeken naar topografische verwantschap, cultuur-historische relatie, eigenheid van het gebied, identiteit, draagvlak, imago, marketing en taalkundig gebruik.

De volgende drie namen zijn bekend gemaakt:

  1. Dokkumerlân
  2. Ie- en Lauwerslân
  3. Noardeast-Fryslân

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button