HoofdnieuwsRegionaal

Primeur: eerste couveusesuites van Noord Nederland

DRACHTEN – Ziekenhuis Nij Smellinghe voert vernieuwingen door in de geboortezorg. Uitgangspunt is het bieden van zorg op maat, waarbij ouders en hun pasgeboren baby zo min mogelijk van elkaar worden gescheiden. Oftewel: gezinsgerichte zorg. Om dit doel te bereiken, heeft Nij Smellinghe als eerste in Noord Nederland couveusesuites gecreëerd. Daarnaast maken gezinskamers, een weeënkamer en ‘thuismonitoring’ deel uit van de nieuwe ontwikkelingen in Nij Smellinghe.

 

Couveusesuites

De couveusesuites zijn bedoeld voor baby’s die na de geboorte extra zorg nodig hebben. Op een eigen – zo huiselijk mogelijk ingerichte – kamer ligt de pasgeboren baby samen met de moeder. De artsen, verloskundigen en verpleging leveren de medische zorg in deze suites aan moeder en kind. Ook vader kan blijven overnachten. Voor ouders is het na de geboorte erg prettig om hun baby dichtbij te hebben. Bovendien is het belangrijk voor de emotionele hechting. Marinka van Beukering, hoofd van de Kinderafdeling, krijgt ronduit positieve reacties van ouders. “Mensen hebben het over een prachtige tijd die ze in de couveusesuite hebben doorgebracht. Ze vinden het een mooie manier om de eerste uren en nacht als gezin samen te zijn met de kleine. Ouders vinden het ook geweldig dat de partner kan blijven”.

 

Gezinskamers en weeënkamer

Voor moeders die na de bevalling zorg nodig hebben – en hun gezonde baby – biedt het ziekenhuis eveneens een oplossing: gezinskamers. Hier kan moeder samen met de baby op een rustige en ontspannen manier bijkomen en opknappen. Ook hier mag vader blijven overnachten. “Ouders vinden het verblijf in een gezinskamer zeer prettig. Met ervaren personeel dat luistert naar wat ze graag willen. Bijvoorbeeld na een keizersnede is het voor de kersverse ouders een uitkomst als ook vader kan overnachten en het gezin samen kan zijn”, merkt Ciska Linders, hoofd van de Kraamafdeling en Verloskunde, op.

De weeënkamer is bedoeld voor zwangere vrouwen bij wie de bevalling nog niet helemaal doorzet. Het is dan stressvol om steeds heen en weer naar het ziekenhuis te rijden. Zij kunnen met hun partner naar Drachten komen en in alle rust de bevalling op gang laten komen. Ook voor verloskundigen (van buiten het ziekenhuis) is er ruimte om te verblijven en om onderzoek te doen.

 

Thuismonitoring

Sinds een aantal maanden kunnen zwangere vrouwen gebruik maken van thuismonitoring voordat de bevalling plaatsvindt. Dit is een uitkomst voor vrouwen die in de laatste fase van de zwangerschap voor extra controles van de baby en rust tot nu toe in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Waar de zwangere vrouw voorheen soms enkele weken in het ziekenhuis moest liggen, kan ze nu in alle rust thuis blijven, terwijl een gespecialiseerd verpleegkundige langskomt om de noodzakelijke controles en metingen te doen. Er is volop afstemming met de gynaecoloog.

 

Gezin staat centraal

Met de nieuwe geboortezorg staat het gezin centraal. Moeder en kind worden zo min mogelijk van elkaar gescheiden. Artsen en verpleegkundigen komen naar de patiënt toe in plaats van andersom. Het is een omslag in denken en doen. Er zijn intensievere contacten tussen gynaecologen, (kraam)verpleegkundigen, kinderartsen en verloskundigen. De zorg is beter op elkaar afgestemd.

 

Moeder C.A. Faber- van ’t Hof  en de pasgeboren Levi.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button