HoofdnieuwsRegionaal

Proef openbare verlichting in Achtkarspelen

ACHTKARSPELEN – De gemeente doet een aantal proeven met de openbare verlichting.Het doel van de proeven is om te zien hoe er bezuinigd kan worden op de uitgaven van de openbare verlichting.

Afgelopen voorjaar is er samen met wethouder Marten van der Veen, bestuurders van de verenigingen van Plaatselijke Belangen en diverse raadsleden gekeken naar het verlichtingsbeleid van de gemeente Achtkarspelen. Op deze avond zijn een aantal proeflocaties in de gemeente Achtkarspelen bezocht om te ervaren of het iets zuiniger kan met de openbare verlichting. Veel van de aanwezigen vonden dit een goed idee en waren van mening dat het inderdaad wel “iets minder mag zijn”.

Voordat de gemeenteraad hierover een beslissing neemt wil het alle inwoners dicht bij huis laten ervaren hoe hun omgeving er uit ziet met iets minder licht. In alle dorpen worden meerdere proeflocaties ingericht. De proeflocaties zijn samen met de verenigingen van Plaatselijke Belangen overeengekomen. Op deze wijze wil het college onderzoeken of het lagere lichtniveau acceptabel is en of er dus bezuinigd kan worden op de uitgaven van de openbare verlichting.

De proef bestaat uit drie varianten;

  1. Verdergaand dimmen van de verlichting binnen de bebouwde kom
  2. Om en om “uit” schakelen van verlichting binnen de bebouwde kom
  3. Gedeeltelijk uitschakelen van verlichting in het buitengebied

De genoemde varianten zijn tegen lage kosten uit te voeren. Het is bekend dat er veel meer mogelijkheden zijn maar helaas zal daarvoor behoorlijk geïnvesteerd moeten worden. Het budget ontbreekt om deze mogelijkheden nader te onderzoeken. We willen daarom eerst kijken of met deze eenvoudige maatregelen toch een besparing gerealiseerd kan worden.

Klik hier voor overzichtkaarten van de proeflocaties

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button