HoofdnieuwsRegionaalSport

PSV De Maartenruiters dolblij met donatie Stichting Vrienden van Mensen

KOLLUM- Bij Paardrijvereniging De Maartenruiters te Kollum was het maandagavond een beetje feest. De vereniging kreeg van Stichting Vrienden van mensen met een verstandelijke beperking NoordOost-Friesland op symbolische wijze een paard overhandigd. Organisaties die zich inzetten voor de sociale vorming, de ontplooiing en integratie binnen de samenleving van cliënten van Talant in Noord Oost Friesland kunnen in aanmerking komen voor eenmalige financiële steun. “Wij voelen ons door dit unieke gebaar erg gewaardeerd in onze inspanningen om deze lessen te handhaven en toegankelijk te houden. In deze economisch moeilijke tijden, waarin ook sponsoren zich helaas vaker terugtrekken en het ledenaantal terugloopt, is het lastig om geld te reserveren voor een geschikt paard voor deze lessen. We zijn de stichting erg dankbaar voor hun steun ”, aldus Jolanda Reitsma, voorzitter van De Maartenruiters.

Het paard Zaphira is uitgezocht door Ytje de Vries en Marijke Broekema en is een lot uit de loterij. Marijke Broekema: “Niet ieder paard is geschikt om in deze lessen mee te lopen. De 9-jarige Zaphira is erg braaf, betrouwbaar, en heeft een rustig karakter. Zaphira heeft daarnaast meer in haar mars waardoor ze ook ingezet kan worden in de andere lessen van De Maartenruiters”. Ze is een ‘allroundpaard’ dat breed inzetbaar is. Een hele aanwinst voor de vereniging. Zonder de financiële steun van stichting Vrienden van Mensen was dit niet mogelijk geweest! Henny Jilderda secretaris van de stichting vertelt : “Dit is een unieke gebeurtenis, nog nooit heeft de stichting de aankoop van een paard ondersteund. We kunnen nu met eigen ogen zien hoeveel plezier de ruiters met een beperking genieten van hun uurtje paardrijles. Dit moet door kunnen gaan en daar is geschikt ‘levend materiaal’ voor nodig.”

Al meer dan 25 jaar biedt de Maartenruiters paardrijlessen aan mensen met een verstandelijke beperking. Instructrice Ytje de Vries:  “In deze lessen ligt de nadruk vooral op plezier en ontspanning van ruiter en paard”. En dat de ruiters plezier beleven aan het paardrijden blijkt wel uit het feit dat de ruiters geen week overslaan. De ruiters worden tijdens de les begeleid door vrijwilligers. Twee leden van de vereniging en drie enthousiaste vrijwilligers van buitenaf die elke week tijd vrij maken om in deze lessen mee te lopen. “Wij zijn erg blij met deze enthousiaste en betrokken vrijwilligers die paardrijden voor ruiters met een verstandelijke beperking mogelijk maken. Zonder deze vrijwilligers had dit niet gekund”, aldus een enthousiaste Ytje de Vries.

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button