HoofdnieuwsRegionaal

PvdA Kollumerland c.a.: nieuwbouwwoning wordt bereikbaar

KOLLUM – Dankzij een amendement van de PvdA Kollumerland c.a. wordt een nieuwbouwwoning bereikbaar. Grondrente Nieuwe Stijl (Erfpacht), geeft de burgers met bouwplannen een steuntje in de rug.

Bent u van plan een nieuwbouwwoning te realiseren, dan hoeft u bij gemeentelijke bouwkavels, deze kavel niet te kopen en hoeft alleen de woning gefinancierd te worden. De financieringsvoorwaarden zijn behoorlijk streng geworden en het financieren van de bouwkavel en de woning samen, is vaak niet mogelijk, vooral bij jonge starters.

Hoe werkt het. U koopt de grond dus niet van de gemeente en hoeft hiervoor geen lening af te sluiten. U hoeft alleen een lening af te sluiten voor de bouwkosten van uw woning. Het gronddeel hoeft dus niet in de hypotheek te worden opgenomen. Er wordt slechts rente (erfpachtcanon) betaald over de door de gemeente aan u in erfpacht uitgegeven grond. De gemeente kan vaak tegen een lager tarief lenen en neemt het tarief van een lening met een rentevast periode van 20 jaar bij de Bank Nederlandse Gemeenten plus 1,5%. De erfpachtrente die u betaald is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Een ander groot voordeel is, dat u de grond (bouwkavel) altijd kunt kopen. De prijs wordt bij aanvang vastgesteld en 30 jaar lang geldt deze prijs voor aankoop van de bouwkavel. Dus wanneer u de grond na bijvoorbeeld 10 jaar aankoopt, profiteert u waarschijnlijk van de waardevermeerdering.

Voor meer informatie over Grondrente Nieuwe Stijl, kunt u contact opnemen met de gemeente. Voor informatie over uw hypotheek op erfpachtgrond kunnen de banken u voorlichten.

Andere voordelen: tegengaan krimp, toename werkgelegenheid en of handel bij plaatselijke aannemers, installateurs, bouwmarkten en meubelzaken en de diverse scholen en verenigingen zullen profiteren van de toename van nieuwe bewoners. De PvdA Kollumerland c.a. hoopt dan ook dat andere gemeenten dit nieuwe plan zullen omarmen.

 

Sjoerd Keizer

Fractievoorzitter PvdA Kollumerland c.a.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button