HoofdnieuwsRegionaal

PvdA Kollumerland komt in actie tegen het jeugdminimumloon

KOLLUM – Op maandag 3 augustus hebben de jongeren van PvdA Fryslân en Jonge Socialisten Fryslân tijdens de Sneekweek actie gevoerd tegen het jeugdminimumloon, door jongeren op dit punt te enquêteren. Uit deze enquête bleek dat 84% van de jongeren het jeugdminimumloon oneerlijk vindt. PvdA Kollumerland c.a. sluit zich hier volledig bij aan en is voor een fatsoenlijk en volwaardige beloning van jongeren, ook tussen 18 en 23 jaar.

Dit is dan ook de reden dat de PvdA Kollumerland c.a. op dit punt actie heeft gevraagd van de Gemeente Kollumerland. In schriftelijke vragen aan het college vragen de sociaaldemocraten de gemeente om niet langer het jeugdminimumloon te betalen en bovendien dezelfde eisen te stellen aan bedrijven waar de gemeente diensten bij inkoopt.

Al enige tijd voert FNV Jong onder de naam ‘Young&United’ actie tegen het minimumjeugdloon. Dit is in sommige gevallen 45,5% van het volwassen minimumloon. Pas in het 23ste levensjaar wordt dit omgezet naar het normale minimumloon. Net als de vakbeweging vindt de PvdA Kollumerland c.a. dit een vreemde redenatie. Op je 18e ben je volwassen. Je mag bijvoorbeeld stemmen, autorijden, trouwen en moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Het jeugdminimumloon stamt daarnaast uit 1974, een tijd waarin jongere werknemers na een dienstperiode of middelbare school vaak door werkgevers werden opgeleid en er bovendien anders werd gedacht over zelfstandigheid van jongeren. Dit is in 2015 inmiddels ruimschoots achterhaald. Daarnaast heeft de indexatie van het jeugdminimumloon 25 jaar stil gestaan.

De Gemeente Kollumerland c.a. kan als belangrijke werkgever de stap maken naar en/of een voorbeeld kan stellen voor het afschaffen van het minimumjeugdloon en hiervoor in de plaats alleen nog fatsoenlijke en volwassen lonen te betalen. Daarmee geeft de Gemeente het signaal af dat ook  zij vindt dat jongeren een volwaardig bestaan op moeten kunnen bouwen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button