HoofdnieuwsRegionaal

PvdA Kollumerland trekt volle zaal met thema ‘Wonen’

KOLLUM – De open thema-avond ‘Wonen’ van PvdA Kollumerland kreeg vrijdagavond veel belangstelling van de inwoners. Met een volle zaal in zalencentrum ‘De Colle’ (Kollum) was het voor de lokale sociaal-democraten een geslaagde interactieve avond.

 

Jeannette Dekker, de nieuwe directeur van woningcorporatie Thús Wonen, beet het spits af. Na een aantal jaar van interne gerichtheid komt de woningcorporatie steeds weer meer in de sociale rol waar ze voor is. In 2015 zijn er 676 woningen gerenoveerd, in 2016 zijn dat er 745. Ook worden er 52 nieuwe huurwoningen gebouwd in 2016. Eén van de dilemma’s  waar de corporatie mee worstelt is of zij moet investeren in een centrale of krimpende kern. Ook hierover ging Dekker in gesprek met de bezoekers.

 

Algemeen directeur Frank van den Broek van ‘De Bewonersraad’ sprak over de rol en positie van deze huurdersvereniging, die 29.000 leden vertegenwoordigd. Hij hield een fel betoog voor de belangen van de huurders. Wethouder Jan Benedictus (FNP) en gemeenteambtenaar Geert van der Wijk gingen nader in op de woonvisie van de gemeente, de beschikbare bouwkavels en de gemeentelijke erfpacht, waar PvdA Kollumerland zich hard voor heeft ingezet.

 

Tweede Kamerlid Jacques Monasch (PvdA, Sneek) sloot de avond af. Uit zijn inspirerende inbreng bleek duidelijk dat de PvdA in dit kabinet zeer veel heeft bereikt op de woningmarkt. Met de Woningwet, Huurwet, het Woonakkoord en vele andere maatregelen komen meer mensen in aanmerking voor een sociale huurwoning, wordt de hypotheekrenteaftrek eindelijk afgebouwd, wordt scheefwonen aangepakt en hebben huurders eindelijk weer meer inspraak. Hij haalde hard uit naar sommige woningcorporaties. Volgens Monasch zwemmen de woningcorporaties in het geld en huilen ze krokodillentranen over de verhuurdersheffing, nu de jaarlijkse toename van het geld dat ze verdienen, dat in de miljarden loopt, een veelvoud van de heffing is.

 

De lokale PvdA kijkt terug op een mooie avond, die hoort in een reeks thema-avonden van de DDFK-afdelingen onder de naam ‘Samen in Noordoost’ (SIN). De volgende thema-avond, met Tweede Kamerlid Lutz Jacobi, gaat over zorg en vindt plaats in Marrum.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button