HoofdnieuwsRegionaal

PvdA Kollumerland verwacht soberheid bij fusie Noordoost Friesland

KOLLUM – PvdA Kollumerland is sterk voorstander van een bestuurlijke fusie in plaats van een ambtelijke fusie en is daarom zeer kritisch op de financiële middelen die gemoeid gaan met de ambtelijke fusieperikelen. Daarom heeft de partij afgelopen donderdag in de gemeenteraad sterk geageerd tegen de kosten voor een beoogde interim-directeur.

De lokale PvdA zoekt daarbij aansluiting bij de aanpak van de landelijke PvdA ten aanzien van topinkomens van bestuurders en werknemers in de publieke en semi-publieke sector. Eerder bespaarden de sociaaldemocraten, samen met landelijke politici en de ChristenUnie in Kollumerland voor de vier Noordoost Friese gemeenten vele tonnen aan BTW.

Naar aanloop van de bestuurlijke fusie tussen Dongeradeel, Ferwerderadeel en Kollumerland beogen deze gemeenten, samen met Dantumadeel, per 1 januari 2017 een ambtelijke fusie aan te gaan. De insteek is om deze ambtelijke fusie de komende acht maand, in drie dagen per week, door een interim-directeur te laten voorbereiden. Het extern inhuren van een dergelijke specialist brengt aanzienlijke kosten met zich mee, waarvoor de gemeenten budget (€ 200.000) hebben gevraagd aan de gemeenteraden, naast nog eens een provinciale vergoeding (€ 40.000).

De PvdA vindt dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met gemeenschapsgeld en dat daarom kritisch moet worden gekeken naar dergelijke budgetten. Fractievoorzitter Sjoerd Keizer: “De minsken meie fan ús in krytiske hâlding ferwachtsje. Wy wolle net dat er te rûch mei mienskipsjild omgien wurdt. Dizze direkteur hoecht hielendol gjin € 240.000 te kosten, dat kin bêst wat minder.’. Door een soberder berekeningssystematiek toe te passen en de bijdrage van de provincie, wil PvdA Kollumerland de bijdrage voor de gemeenten aanzienlijk naar beneden bijstellen en bij de Wet Normering topinkomens aansluiten.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button