Regionaal

Renovatie en verduurzaming vijf dorpshuizen in Achtkarspelen afgerond

GERKESKLOOSTER – De renovatie en verduurzaming van vijf dorpshuizen in de gemeente Achtkarspelen is afgerond. Voor wethouder Jouke Spoelstra reden om hier donderdag aandacht aan te besteden. Dat deed hij door een boom bij de ingang van dorpshuis Rehoboth in Gerkesklooster te planten.

‘De boom symboliseert duurzaamheid en is geworteld in Gerkesklooster, net als dit dorpshuis binnen de mienskip.’ Met het plaatsen van ledverlichting, isolatie en dubbele beglazing gaan de dorpshuizen in Boelenslaan, Gerkesklooster, Surhuizum, Twijzel en Twijzelerheide een energiezuinige toekomst tegemoet. ‘Erg belangrijk en ook een voorbeeld van goede samenwerking tussen de dorpshuizen en Doarpswurk. Samen hebben ze een plan gemaakt voor renovatie en verduurzaming’, aldus de wethouder.

Combineren

Voor de gecombineerde aanpak van vijf dorpshuizen tegelijk is niet zomaar gekozen. De provincie Fryslân kent een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen. Er moet dan wel aantoonbare reductie van het energieverbruik zijn. Bovendien is een voorwaarde dat de gemeente zou co-financieren en er minimaal drie dorpshuizen worden aangepakt.

Met de toekomstige besparing op energielasten verwacht Achtkarspelen dat de vijf dorpshuizen klaar zijn voor de toekomst.

Foto: Binne-Louw Katsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button