HoofdnieuwsRegionaal

Rijk ondersteunt verduurzaming bestaande woningen Noardeast-Fryslân via Town Deal Sterke Streken

DOKKUM – Wethouder Bert Koonstra van Noardeast-Fryslân en Minister Hanke Bruins Slot tekenden donderdagmiddag de Towndeal. Het verduurzamen van bestaande woningen in Noardeast-Fryslan krijgt hiermee steun van het Rijk op het gebied van kennisdeling en netwerken. In een Town Deal werken middelgrote- en kleine gemeenten samen met de rijksoverheid en kennis- en marktpartijen aan een project dat gemeenten zelf inbrengen. Gemeenten konden zich hiervoor aanmelden. Gemeente Noardeast-Fryslân is met nog vier gemeenten geselecteerd.

Noardeast-Fryslân heeft veel oudere karakteristieke woningen. Dat is iets om te koesteren. Tegelijk kost het isoleren van oudere woningen geld. Het eigen woningbezit in de gemeente is 75%. Daarbij heeft 40% van de woningen een laag energielabel. Voor veel inwoners is het simpelweg financieel niet haalbaal om te verduurzamen.

Wethouder Bert Koonstra ziet kansen in het bundelen van de krachten van de lokale ondernemers en het onderwijs. De gemeente heeft veel innovatieve bedrijven in de bouw, installatie, circulaire economie en biodegradable isolatiemateriaal. Het doel binnen de Town Deal voor gemeenten Noardeast-Fryslân is het opstellen van een gezamenlijke businesscase met ondernemers en de MBO’s.  “Wy wolle besteande wenten flugger ferduorsumje troch de ynset fan de slachfeardigens, ynnovaasje- en tinkkrêft fan ús bedriuwen en ûnderwiis. En in goede stipe biede oan ynwenners en ûndernimmers. Yn Noardeast-Fryslân is der in grutte belutsenens by de eigen mienskip, de stêd en de doarpen. As dit earne kin, dan is it yn Noardeast-Fryslân,” is Koonstra van mening.

Via de Town Deal kijken experts met de gemeente mee naar verschillende vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en samenwerkingsverbanden. Van die kennis maakt de gemeente graag gebruik om de plannen te optimaliseren. Doel is dat de bestaande woningen niet alleen karakteristiek zijn, maar dat ze de bewoners ook warm kunnen houden.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button