Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Rioolproject groot succes op CBS De Tarissing

RINSUMAGEAST –Wethouder Gerben Wiersma was vandaag te gast in groep 6/7 van cbs De Tarissing. De leerlingen konden alle vragen beantwoorden over het riool. Waar gaat het vieze water naar toe als het water door het putje loopt? Hoe ziet een rioolwaterzuivering eruit? Waarom mag er geen frituurvet door de wc gespoeld worden? Allemaal geleerd tijdens het project: ‘Help, mijn eendje verdwijnt in het riool’.

Jouri van der Galiën heeft voor de gemeente Dantumadiel de mooiste foto gemaakt en daarmee heeft groep 6/7 van de Tarissing de hoofdprijs gewonnen. Wethouder Gerben Wiersma heeft de prijs vandaag uitgereikt: een winterse ‘strúntocht’ in het nationaal park De Alde Feanen onder leiding van een gids van It Fryske Gea voor de groepen 6/7 én 8.

Leerlingen uit het basisonderwijs in Noord Oost Friesland zijn bezig met het project ‘Help mijn eendje verdwijnt in het riool’. Het is een kort en krachtig project, waar de kinderen op zoek gaan naar de verborgen wereld achter het afvoerputje. De leerlingen zijn gestart met een gastles in de klas. Ze hebben een mini waterzuivering bekeken en zelf een drol gemaakt van ontbijtkoek, appelstroop en pindakaas. De juf moest voor bacterie spelen en een hapje nemen van de drol. Het project werd afgesloten met een bezoek aan de rioolwaterzuivering in Dokkum, Burdaard of Kollumerzwaag. Daar zagen en roken ze hoe het vieze rioolwater uit hun eigen woonplaats weer schoon wordt gemaakt door bacteriën. De zoektocht naar de verborgen wereld van het riool, werd thuis voortgezet met een geel badeendje. De leerlingen hebben ludieke foto’s gemaakt van situaties in hun eigen omgeving, in huis of op straat van (afval)water en rioolonderwerpen met het badeendje.

Alle basisscholen in Noordoost-Friesland

Dit project is ontwikkeld door de drie NME-Centra in Noordoost-Friesland (De Klyster, NME Achtkarspelen en NME Tytsjerksteradiel) in samenwerking met de zes gemeenten (Dantumadiel, Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel) en It Wetterskip Fryslân. Het project wordt dit hele jaar gehouden op alle 100 basisscholen in Noordoost-Friesland.

De foto’s zijn gemaakt door Pyke Kroes

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button