Ondernemend

RUITENREINIGER VOOR AUTO diagnose, reparatie, vervanging

De ruitensproeier is een belangrijk apparaat dat deel uitmaakt van de standaarduitrusting van elke moderne auto. De beschikbaarheid en het onderhoud ervan zijn rechtstreeks van invloed op de veiligheid van het besturen van de auto. Zonder de ruitensproeier zijn de ruitenwisserbladen ondoeltreffend en wordt het zicht voor de auto in slechte weersomstandigheden aanzienlijk belemmerd. Daarom is het gebruik van de auto met een defecte ruitensproeier verboden.

De schakeling van het apparaat is zo eenvoudig mogelijk en bestaat uit de volgende functionele elementen:
– sproeiers;
– reservoir voor ruitensproeiervloeistof;
– pomp uitgerust met een motor;
– aansluitslangen.

De ruitensproeierpomp is een speciale motor waarvan de goede werking van de autoruitensproeier rechtstreeks afhankelijk is. Dit product is een combinatie van wartel, borstels en waaier. Gekenmerkt door zeer compacte afmetingen. Het wordt individueel geproduceerd voor specifieke modellen van voertuigen. Het hoofddoel van dit onderdeel is een geforceerde toevoer van water of ruitensproeiervloeistof. Het is belangrijk dat de waterpomp overeenstemt met de individuele technische kenmerken van uw voertuig.

Onderdelen wasmachine

De belangrijkste onderdelen van het ruitensproeiersysteem zijn de tank met de watertoevoer, de ruitensproeierpomp – het enige bewegende onderdeel – en de sproeiers waardoor het water op de ruit wordt gespoten. De pomp van de ruitensproeier bestaat uit een oliekeerring, een waaier en borstels (ruitenwissers). Deze eigenaardige motor kan verschillen naargelang het model van de auto, maar het basisprincipe van zijn werking blijft hetzelfde. In de regel gaan de tank of de sproeiers in het ruitensproeiermechanisme stuk. De reparatie ervan is min of meer eenvoudig, en indien nodig kunnen ze gemakkelijk worden vervangen. Het uitvallen van de ruitensproeierpomp brengt autobezitters vaak in verwarring. Hoewel, in feite, is het vervangen ervan vrij eenvoudig.

De belangrijkste storingen van de ruitenwisser

Dit falen heeft gewoonlijk verschillende oorzaken:

  • De aandrijfhendels kunnen geblokkeerd raken.
  • Stof van de borstels kan in de armatuurspruitstuk terechtkomen, waardoor deze verstopt raakt. Ook kunnen de borstels blijven hangen;
  • De zekering is kapot;
  • Slijtage aan het wiel dat in de tandwielkast gaat;
  • Onjuiste installatie van de hendels;
  • De koolborstels blijven hangen aan delen van het voertuig.

Vervanging en reparatie van ruitenwissers

Tijdens slechte weersomstandigheden – regen, hevige regenval, hagel en sneeuwval – is de bestuurder verplicht de ruitenwissers van de auto aan te zetten om water en sneeuw tijdig van de voorruit van de auto te verwijderen.

Na verloop van tijd kunnen deze elementen echter defect raken, breken of vervangen moeten worden, en alle relevante herstelmaatregelen moeten uitsluitend worden uitgevoerd in een gespecialiseerd servicecentrum.

Ondanks de ogenschijnlijke eenvoud zijn er eigenaardigheden, waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u met het werk begint.

Wij vestigen onmiddellijk uw aandacht op het feit dat als u nog nooit te maken hebt gehad met de vervanging van de achterste ruitenwisserbladen, het ontwerp en de montage ervan u een beetje kunnen verwarren. De belangrijkste regel bij het demonteren van dit wisserblad van zijn oorspronkelijke plaats is dat een dergelijke operatie alleen kan worden uitgevoerd in een positie waarbij de wisserbladhouder zich onder een hoek van 45 ° ten opzichte van de horizonlijn bevindt.

Om die reden moet u, om een versleten wisserblad te verwijderen, eerst de ruitenwisseraandrijving inschakelen. Daarna starten we het ontstekingssysteem van de auto en deactiveren het met de sleutel, waarbij we het wisserblad in de gewenste stand zetten. Nu hebben we een zeer eenvoudige taak, namelijk het indrukken van de speciale vergrendeling, die u zal toestaan om de verwijdering van het wisserblad te maken.

Nadat u het wisserblad uit de ruitenwisser hebt verwijderd, moet u het zorgvuldig onderzoeken en vaststellen hoe versleten het is. Er zijn situaties waarin het slechte werk van de ruitenwissers niet leidt tot de verslechtering van de borstel, en de onjuiste installatie of schade aan het gehele ontwerp van de wisser. Was daarom na het verwijderen van de wisser grondig de plaats van bevestiging. Als blijkt dat de behuizing nog in de borstel zit – begin dan met het installeren van een nieuwe.

Het is heel gemakkelijk om het gebruikte materiaal te vervangen, en u kunt het met uw eigen handen doen. Het enige belangrijke is dat u een nieuw onderdeel aanschaft, in de maat van het oude. Immers, ruitenwissers verschillen vaak in lengte van elkaar en het is ook belangrijk om daar rekening mee te houden.

Bron van informatie:

Informatie over ruitenwissers van besteonderdelen.nl
Informatie over sprinklerpomp van nl.vermin-club.org

Dit kan u ook interesseren

Back to top button