Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Samenwerkende gemeenten in Noordoost Fryslân en het Wetterskip Fryslân nemen tegelijkertijd zonnepanelen in gebruik (video)

BURGUM – Op de langste dag van het jaar, vrijdag 21 juni, namen de samenwerkende gemeenten in Noordoost Fryslân en het Wetterskip Fryslân tegelijkertijd zonnepanelen in gebruik. Dat gebeurde symbolisch door het gezamenlijk onthullen van een paneel om 16.00 uur bij de gymzaal aan de Ljurk  in Dokkum door de Noordoost Friese bestuurders.

Vanuit de Agenda Netwerk Noordoost werkt de regio samen met de provincie aan concrete projecten die een bijdrage leveren aan een gezonde sociaaleconomische toekomst voor Noordoost Fryslân. Eén van de projecten is het opstellen en uitvoeren van de visie Duurzaam Noordoost Fryslân. Het plaatsen van zonnepanelen op publieke daken is een uitvloeisel van deze samenwerking.

Energie opwekken

De samenwerkende gemeenten en Wetterskip Fryslân hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en willen daar waar mogelijk zo veel mogelijk duurzame energie opwekken. Dit doen zij onder andere door zonnepanelen te plaatsen op o.a. gymzalen, zwembaden en gemeentehuizen.

De panelen zijn in de regio te vinden op:

Achtkarspelen:         Gymzaal Skoallestrjite 11 in Twijzelerheide en het gemeentekantoor Stationsstraat 18 in Buitenpost (in combinatie met vervanging van bestaande installaties)

Dantumadiel:           Partycentrum De Kruisweg, Haadwei 42 in Damwâld (21 panelen).

Dongeradeel:           Gymzaal Ljurk 2 in Dokkum

Ferwerderadiel:       Gymzaal Trije Tunen 39 in Marrum krijgt 14 panelen. Bij de gemeentewerf wordt het dak vervangen door een beter isolerend dak met 40 zonnepanelen.

Kollumerland c.a.:    – Van der Bijhal in Kollum (1998)

– gymzaal Baensein, de brandweerkazerne  en de werkplaats bij het gemeentehuis in Kollum (2012)

– MFA De Tredder in Westergeest, in 2012 officieel geopend, wekt zelf de benodigde elektriciteit op met zonnepanelen.

Tytsjerksteradiel:     Gymzaal Rijksstraatweg 18 in Tytsjerk. T.z.t. nog twee gymzalen. Bij renovatie wordt op ieder gemeentelijk gebouw de mogelijkheid van pv-panelen meegenomen.

Plaatsing van zonnepanelen levert de gemeenten een aanzienlijke besparing op. Doelstelling is om het jaarverbruik van elektriciteit bij bovengenoemde locaties te compenseren.

Zonnepanelen op stuwen

Wetterskip Fryslân heeft inmiddels in Fryslân enkele waterinlaten en stuwen voorzien van zonnepanelen. Vaak staan deze objecten ergens midden in het veld waar geen stroom voor handen is. Dan zijn zonnepanelen erg handig. Wetterskip Fryslân onderzoekt de mogelijkheden om  in Noordoost Fryslân zonnepanelen op rioolwaterzuiveringsinstallaties te plaatsen.

Het aanschaffen van de zonnepanelen door de gemeenten vond plaats via de gemeentelijke aanbestedingsprocedures. De zonnepanelen worden geplaatst door lokale bedrijven. In Achtkarspelen is dat Awizon zonne-energie uit Surhuisterveen, in Dantumadiel: Koninklijke Damstra Installatietechniek B.V in Driezum, Dongeradeel: Pranger-Rosier Installaties, Ferwerderadiel: Vellema bv in Hallum en Tytsjerksteradiel: Bouma Technisch Installatiebedrijf bv in Sumar.

 

Op de langste dag van het jaar, vrijdag 21 juni, namen de samenwerkende gemeenten in Noordoost Fryslân en het Wetterskip Fryslân zonnepanelen in gebruik. Dat deden zij symbolisch door het onthullen van een zonnepaneel bij de gymzaal aan de Ljurk in Dokkum door de Noordoost Friese bestuurders en installateurs.

De bestuurders namen ook een filmpje op waarin zij aandacht vragen voor duurzaamheid.

Bekijk het filmpje: .

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button