Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Samenwerking tussen Natuur- en Milieu centra in Noordoost Friesland werpt zijn vruchten af

EARNEWÂLD – Maar liefst 2.000 basisschoolleerlingen uit Noordoost Friesland zijn dit najaar op herfstexcursie in de natuur geweest. Deze herfstexcursies voor het basisonderwijs zijn ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen Natuur- en Milieu Educatie centra De Klyster, NME-Achtkarspelen en NME T-diel. Het doel van de samenwerking: ieder kind, tijdens de basisschoolperiode, een topervaring in de natuur!

Herfstexcursies in verschillende natuurgebieden

Zeventien ervaren vrijwilligers uit de zes Noordoost Friese gemeenten begeleidden de leerlingen door de natuur. Dankzij hun inzet en de samenwerking tussen de NME centra ontstond er een gevarieerd aanbod aan excursies in verschillende natuurgebieden van onder andere It Fryske Gea en Staatsbosbeheer. Zo was er onder andere een herfstwandeling voor kleuters in Park Vijversburg, snoeien en zagen voor groep acht bij Botniahiem in Damwâld en voor groep vijf en zes een herfstspeurtocht door het Hossebos bij Drogeham.

Over de gemeentegrens heen  

De scholen hebben nu voor het eerst de mogelijkheid gekregen om een excursie in een andere gemeente uit te zoeken. Daar is veel gebruik van gemaakt. Zo maakten kinderen uit Dokkum een herfstwandeling bij Oentsjerk  en snoeiden kinderen uit Buitenpost, onder begeleiding van Landschapsbeheer Friesland, in hun eigen omgeving, maar ook in de Alde Feanen in Earnewald. Dat de scholen de excursies konden waarderen bleek uit de evaluaties: achten, negens en zelf een tien.

De samenwerkende NME-centra verzorgen komend voorjaar ook een gezamenlijk voorjaarsaanbod met o.a. een nieuw programma bij de boer.

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button