SC Veenwouden in boeiend treffen langs Kollum

VEENWOUDEN – SC Veenwouden hield de drie punten zaterdagmiddag verdiend in eigen huis in de wedstrijd tegen Kollum. De wedstrijd was meer spannend dan fraai, maar alles zat er wel in. Wedstrijden tussen SC Veenwouden en Kollum zijn vrijwel nooit saai en ook deze editie was dat zeker weer niet.

In de openingsfase toonden beide teams dat ze deze middag voor de drie punten gingen. SC Veenwouden kreeg de eerste mogelijkheden. Al in de 3e minuut kwam een voorzet van Ygram Vrieling voor de voeten van Rinse Procee, die hard voorlangs schoot. Eén minuut later zag Wytze Veenstra zijn schuiver uitstekend tot corner verwerkt door doelman Johan Vonk. In de 8e minuut een snelle aanval van SC Veenwouden via de naar rechts uitgeweken Rinse Procee, die zijn voorzet door Ygram Vrieling voorlangs gekopt zag worden. In de 12e minuut had Kollum de leiding kunnen nemen toen Hein van Marrum met een steekpass Marinus Hoekstra bereikte. Helemaal vrijstaand voor het SC Veenwouden-doel, lepelde hij de bal over. Kollum-doelman Johan Vonk was uitstekend op dreef deze middag en dat was maar goed ook, want in de 17e en de 21e minuut moest hij ingrijpen op schoten van Stefan Jan Sijtsma. Hierna brak een fase aan waarin Kollum wel het initiatief had maar niet door kon drukken. In de slotfase herstelde SC Veenwouden het evenwicht weer enigszins, hoewel een knal van Joop Pijnacker in de 41e minuut via een SC Veenwouden-verdediger tot corner werd verwerkt. De rust leek met een brilstand bereikt te zullen worden totdat Rinse Procee op links een prima voorzet afleverde, die goed door Ygram Vrieling werd ingeschoten. Doelman Johan Vonk was deze keer kansloos en dat betekende 1-0 voor de thuisploeg. In de slotminuten was Kollum duidelijk van slag door deze tegentreffer. Het leverde SC Veenwouden nog drie kansen op maar Stefan Jan Sijtsma zag zijn schot naast het doel verdwijnen. Datzelfde overkwam Wytze Veenstra één minuut later toen hij alleen voor doelman Vonk verscheen. In blessuretijd stopte doelman Vonk nog een schot van Rinse Procee. Daarmee kwam een eind aan de meer boeiende dan fraaie eerste helft.

Na de thee ging Kollum uiteraard op zoek naar de gelijkmaker en in de 52e minuut leek de inzet van Hein van Marrum in het SC Veenwouden-doel te verdwijnen. Gelukkig voor de Feanwâldsters wist verdediger Nico van der Mark de bal nog weg te werken. Na zo’n vijftien minuten in de tweede helft wist SC Veenwouden zich wat onder de druk van Kollum uit te werken. In de 64e minuut begon Erik de Vries aan een solo waarbij hij onreglementair werd afgestopt. Dat leverde een vrije trap op voor SC Veenwouden op zo’n 18 meter van het Kollum-doel, een mooie plek voor een linkspoot! Het was dan ook Rinse Procee die de bal, om de Kollum-muur heen, in de uiterste hoek schoof, onhoudbaar voor doelman Vonk en dus 2-0 voor SC Veenwouden. Daarmee leek de wedstrijd in het slot te zijn gegaan, maar niets was minder waar. In de 75e minuut trok Jordy Weykamp aan de noodrem bij Joop Pijnacker. Dat leverde hem zijn tweede gele kaart op en Joop Pijnacker wist wel raad met de toegekende strafschop, 2-1. Hielp dat Kollum terug in de wedstrijd? Niet echt, de tien van SC Veenwouden deden er een schepje bovenop en hadden de betere mogelijkheden. De beste was voor Erik de Vries, die in de 82e minuut een kopbal, uit een voorzet van Albertjan van Zwol, tot corner zag verwerkt door doelman Vonk. Ook Kollum haalde de eindstreep niet met elf man.

In de slotfase liep Danny Nicolai een gele kaart op na een charge op Erik de Vries. Zijn verbale protesten richting arbiter Walters leverde hem zijn tweede gele kaart op.
De wedstrijd was gespeeld en SC Veenwouden werd de terechte winnaar in dit boeiende treffen. Bovendien deed het prima zaken op de ranglijst met een sprongetje van plaats acht naar vijf.

Foto’s: André v/d Meulen verslag: SC Veenwouden