SC Veenwouden lastige horde voor VV Kollum

FEANWÂLDEN – Na de overwinning op SV Marum en daarmee het binnenhalen van de 2e  periode was deze middag op een zonovergoten sportcomplex De Kemphaan laagvlieger SC Veenwouden de tegenstander. Voor de thuisclub misschien wel een goed moment om de koploper van de 2e klasse I te treffen. Het verleden laat toch wel zien dat ploegen die een prijs hebben binnengesleept de week daarop vaak punten morsen.

Het strijdplan van SC Veenwouden was duidelijk. Heel veel spelers in de verdedigende stellingen en waar mogelijk via de counter de gasten pijn doen. In het eerste kwartier lukte dit niet echt en was er weinig te beleven voor de toeschouwers. De Kollumers hadden veel balbezit, maar speelden in een te laag tempo, onzorgvuldig (mede door het hobbelige veld) en waren dus niet in staat om grote kansen te creëren. Die keren dat SC Veenwouden kon overnemen was het eveneens onzorgvuldig in het balbezit en kon men dus ook niet tot grote kansen komen. Al met al vrij was het in de beginfase niet vermakelijk te noemen.

Na dat eerste kwartier werd het tempo bij de Oranjehemden toch enigszins opgeschroefd en daarmee de druk op de gastheren opgevoerd. Vrijwel meteen was daar dan ook een vrij grote kans voor spits Joop Pijnacker. Een voorzet vanaf rechts op maat van Benjamin Zondervan werd bij de tweede paal goed met binnenkant rechts ingeschoten door Pijnacker. Via een verdediger en een katachtige reactie van doelman Reitsma werd de bal tot corner verwerkt. Nog geen twee minuten later was het Dennis Krohne, die een fraai staaltje kap en draaiwerk liet zien en  vervolgens uithaalde. Helaas voor de Kollumers vloog de bal aan de verkeerde kant van de deklat het vangnet in.

Het was overigens niet zo dat de thuisclub helemaal niet in de buurt van doelman Dijkstra kwam. In één van de spaarzame momenten dat dit gebeurde was het met name Robbert J. Lodewijks die na een venijnige uithaal een eigen speler trof, die zich overigens in buitenspelpositie bevond. Even later was het dezelfde Lodewijks die gevaarlijk werd, maar was verdediger Boekhout net op tijd om schade voor de VV Kollum te voorkomen. Dit laatste gebeurde nadat de bezoekers op een 0-1 voorsprong waren gekomen. Een van de weinige hoogtepunten van deze middag lag hier aan ten grondslag. Een prachtige aanval met veel beweging en direct spel over veel schijven, trok de defensie van SC Veenwouden uit elkaar. Benjamin Zondervan schonk daarna op knappe wijze een niet te missen kans aan Pijnacker waarbij doelman Reitsma het nakijken had, 0-1.

Vervolgens sleepte de matige en saaie eerste helft zich naar het einde, waarin SC Veenwouden uit een corner nog een keer koppend gevaarlijk in de buurt kwam. Doelman Dijkstra zag de bal aan de voor hem goede kant van de paal gaan. Na nog enkele eigenlijk niet noemenswaardige momentjes aan beide kanten, die toch maar genoemd worden, floot de leidsman voor het einde van de eerste helft.  Eentje die niet lang in het geheugen zal blijven hangen, met uitzondering van de totstandkoming van de 0-1.

De thuisclub koos er in de 2e helft voor om hetzelfde strijdplan te hanteren. Toch had de VV Kollum meteen na rust de marge moeten verdubbelen. Vanaf de linkerzijde werd door Zondervan een voorzet op maat afgeleverd bij Randy van Malsen, die geheel vrijstaand de bal voor het inkoppen had. Deze werd echter niet vol genoeg geraakt en verdween daardoor aan de verkeerde kant van de paal. Waar eigenlijk niemand rekening mee had gehouden gebeurde vervolgens toch. In de 48e minuut lieten de Kollumers in een omschakelmoment verdedigend nogal wat steekjes vallen. De uiteindelijke voorzet leek tot overmaat van ramp ook nog in het eigen doel te worden gewerkt door linkervleugelverdediger Jasper Sietzema, of was het toch Stefan Jan Sijtsma. Hoe dan ook, de stand was weer gelijk en dus kon Kollum van voren af aan beginnen, wat gezien het vertoonde spel tot dan toe, geen gemakkelijke klus zou worden. Toch was er een vijftal minuten na de gelijkmaker een buitenkansje om de leiding weer te nemen.

Na een overtreding op Dennis Krohne kon Joop Pijnacker vanaf een kleine twintig meter aanleggen. Hij deed dit overtuigend, maar ook doelman Reitsma had hier geen gebrek aan en ranselde de bal op voortreffelijke wijze uit het doel.  Aan de andere kant had SC Veenwouden op voorsprong moeten komen. Alleen op de wel of niet uitkomende doelman Dijkstra was de stift van de spits echter niet hoog genoeg en kon de doelman alsnog vrij gemakkelijk redding brengen. Het spelniveau daalde vervolgens gaandeweg de tweede helft behoorlijk. Uit het vele balbezit van de Kollumers kon tot aan een klein kwartier voor het einde geen fatsoenlijke kans gecreëerd worden. Weinig tempo, slordigheid aan de bal en een gebrek aan focus, er leek geen einde aan te komen. Het Kollumer kwartiertje was reeds ingegaan toen Gerard van Zonneveld op aangeven van Arne Jan de Boer weer eens een poging waagde voor de Kollumers die ergens op leek. Gelukkig voor de thuisclub verdween de bal net voorlangs. Het was wel de aanzet tot een “slotoffensiefje?” van de bezoekers, wat ook nog de overwinning zou opleveren. Nadat in de 82e minuut doelman Reitsma met een uiterste krachtsinspanning Joop Pijnacker nog van scoren had afgehouden, werd deze in het vervolg op deze aanval nota bene door oud-Kollumer en medespeler Wiebe Postma gepasseerd. Pijnacker kwam bij de tweede paal in balbezit en zijn voorzet werd door Postma, enigszins onder druk van Gerard van Zonneveld, ongelukkig in eigen doel gewerkt, 1-2. Een sneue bak voor de oud-Kollumer, wat natuurlijk niemand hem toewenste.

Nadat Kollumer Goalie Andries Dijkstra in de slotminuten nog eenmaal handelend moest optreden door de bal met de voeten uit het doel te houden, was het na een aantal minuten blessuretijd einde wedstrijd en was daar de opluchting bij de bezoekers, die gezien het vertoonde spel misschien de driepunter niet eens verdienden. De thuisclub had daarentegen ook geen recht op de winst, omdat hiervoor te weinig initiatief werd getoond, maar misschien wel op een puntje voor de moeite. Het is dan waarschijnlijk toch het geluk van de koploper en de pech voor de ploeg bivakkerend in de onderste regionen. Volgende week wacht de thuiswedstrijd op sportpark Baensein tegen VV Hardegarijp, een ploeg die de laatste weken goede resultaten boekt en het de koploper zeker moeilijk wil gaan maken.