SC Veenwouden weerstaat Feanster storm

SURHUISTERVEEN – De doelpuntenmachine die ’t Fean ’58 heet stokte zaterdag en dat kostte twee verliespunten. De recente geschiedenis wees al uit dat beide clubs aardig aan elkaar zijn gewaagd. Toch overheerste het optimisme bij de thuisclub na een voortreffelijke voorbereiding en het winnen van de eerste twee competitiewedstrijden. Ondanks legio kansen voor de blauwhemden loog het scorebord na negentig minuten niet: 1-1.

Het voorwoord van het programmablad waarschuwde in feite al voor al teveel optimisme. Criticasters vonden het spel van ’t Fean wel eens te aanvallend met teveel spelers voor de bal. De realiteit tot nu toe was het scoren van veel doelpunten, door in de beker en nog zonder puntverlies in de overigens net begonnen competitie. Niet een één op het toto-formulier maar wel weer een leermoment voor de jonge formatie van Minno van der Werff en André van der Molen.

Maar wat als de thuisclub in vooral de eerste twintig minuten iets alerter was geweest en ook wat meer geluk aan zijn zijde had gehad. Topschutter moest al in de eerste twee minuten tot tweemaal toe onreglementair worden gestopt en Bard Pultrum weigerde een grote mogelijkheid tot treffer te promoveren. Hierna een groot veldoverwicht maar nauwelijks nog grote kansen. De gasten loerden op een spaarzame counter en hadden na een klein half uur succes. Spits Marinus Hoekstra strafte een fout van doelman Hessel Huisman genadeloos af, 0-1. Het resulteerde in een grote stormloop op het doel van de voortreffelijke gastendoelman Wytse Reitsma. Laatstgenoemde en een dosis geluk zorgden ervoor dat de gasten met een voorsprong mochten gaan rusten.

Met Erwin Tabak en Steef Loopstra voor respectievelijk Bard Pultrum en Rienk Bouma gingen de blauwhemden in de tweede helft door waar het in het eerste bedrijf was geëindigd. Het resulteerde al snel in de dik verdiende gelijkmaker. Erwin Tabak was attent en werkte een voorzet van de uitblinkende Raoul Dijkstra achter de nu kansloze Reitsma, 1-1. ’t Fean ’58 zette nog eens flink aan maar SC Veenwouden verdedigde met hand en tand en anders was er nog ‘reddende engel’ Wytse Reitsma. In de slotfase was Jens Hamstra nog dichtbij de winnende treffer maar de paal voorkwam erger voor de gasten. “Dit hebben we helemaal aan onszelf te wijten”, zo analyseerde coach Minno van der Werff na afloop. “Man, man, wat een kansen en telkens net niet. Zo’n wedstrijd was het. We speelde soms veel te gehaast.” Zaterdag wacht de derby tegen Kollum en daar kijkt iedereen in Surhuisterveen naar uit.