Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Skûtsjevaart, vroeger en nu

BUITENPOST – De provincie Fryslân is rijk aan water. Tegenwoordig wordt het vooral voor recreatie gebruikt, maar vroeger had het een belangrijke verbindingsfunctie voor vervoer van goederen (zoals turf, mest, afgegraven terpgrond, aardappelen) en personen. Boeren brachten vee en voer per boot van en naar hun boerderij.

Op het Friese platteland en ook in Achtkarspelen waren destijds diverse scheepswerfjes gevestigd. Meestal bouwden ze nieuwe boten, maar ook reparatie was een belangrijke bron van inkomsten.

Op dinsdag 11 november vertelt Age Veldboom vol enthousiasme over de Skûtsjevaart van vroeger en nu. Hij is de initiatiefnemer, oprichter en rondleider van het Skûtsjemuseum van Earnewâld en is daarnaast bekend als schipper en kenner van vele oude schippersverhalen. Voor de vrolijke noot en begeleiding van zijn schippersliederen, neemt hij zijn trekharmonica mee.

De avond wordt georganiseerd door Stichting Oud-Achtkarspelen en vindt plaats in de Bibliotheek van Buitenpost (Kerkstraat 51); op dinsdag 11 november, aanvang 19.45 uur. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. Kijk voor meer informatie op www.ontdekdebieb.nl

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button