Spectaculaire slotfase brengt ’t Fean ’58 nog naast Hardegarijp

SURHUISTERVEEN – Met 90 minuten op de klok stond ’t Fean ’58 tegen het bezoekende Hardegarijp met 1-3 achter. Maar een wedstrijd is pas beslist wanneer het laatste fluitsignaal heeft geklonken. In de blessuretijd was het voor de thuisclub alles of niets. Het ‘pompen of verzuipen’ offensief leverde een aantal spectaculaire slotminuten én twee doelpunten op (3-3).

Het was aan ’t Fean ’58 zijde niet een van de beste wedstrijden en zeker niet te vergelijken met de heenwedstrijd, die gemakkelijk met 0-5 werd gewonnen. “Ik vond het vandaag van onze kant een offday”, vond trainer Minno van der Werff. “We speelden te onrustig”. De succesvolle trainer had zijn basis op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijden. Mayk Numan was geschorst terwijl Mark Jager wegens vakantie afwezig was.

Aan het vertoonde spel was niet te zien dat hier de koploper aan het werk was tegen een ploeg, die pas sinds een paar weken zich uit de gevarenzone wist te spelen. De fysiek sterke bezoekers speelden met veel inzet en kwamen vaak als winnaars uit de duels, waardoor de thuisclub niet in hun spel kwam. Toch was het een open wedstrijd met vanaf het begin kansen aan beide kanten. Jesse Bosma kopte voor Hardegarijp tot twee maal toe net naast, Benny Dijkstra schoot over, terwijl Erwin Vos voor de thuisclub doelman Jouke Vleer op z’n weg vond. Het dichtst bij een doelpunt was ’t Fean ’58. Erwin Tabak schoot vanaf zo’n 25 meter op de lat, waarna uit de rebound Steef Loopstra Frank ten Hoeve in een kansrijke positie bracht. De centrale verdediger lepelde de bal echter over. Even later schoot ook Nando de Jong op de lat. En dat alles binnen twintig minuten. De thuisclub was wat meer aan de bal, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Eerst wist doelman Hessel Huisman een inzet van Aron Polet nog met de voet te pareren, in de slotminuut van de eerste helft zeilde een vrije trap van Benny Dijkstra vanaf de zijlijn over de Feanster goalie heen in de verste hoek (0-1).

Tweede helft

In het tweede bedrijf bleef ’t Fean ’58 onnauwkeurig spelen. Na zo’n tien minuten slalomde Aron Polet door de Feanster verdediging en zijn voorzet werd keurig afgewerkt door Gerben Jullens (0-2). Reden voor Minno van der Werff om met Edwin Notebomer en Anne Jasper Rispens twee extra aanvallers in te brengen. In de 61e minuut leefde de thuisclub op. Jens Hamstra speelde zich vrij in het strafschopgebied en scoorde beheerst de 1-2. Een minuut later had Erwin Tabak de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij was te gehaast na een prima voorzet van de rappe Anne Jasper Rispens. Er werden aan Feanster zijde opnieuw verse krachten ingezet met de A-junioren Almer de Jager en Franc van der Werff. Uit het niets viel zo’n tien minuten voor het eind de 1-3 door de jonge invaller Tije Peerden. De wedstrijd leek op slot. Tot diep in de blessuretijd, toen een hectische periode aanbrak. De invallers speelden daarin een belangrijke rol. Toen doelman Jouke Vleer een inzet niet onder controle kreeg had Edwin Notebomer de bal voor het intikken (2-3). Een minuut later kwam de ultieme ontlading toen Franc van der Werff uit een onoverzichtelijke scrimmage de bal over de doellijn werkte (3-3), het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

“Meer zat er vandaag niet in, wij gaven het te gemakkelijk weg”, concludeerde Minno van der Werff. “Het was zeker niet goed vandaag. De eerste helft was op zich niet onaardig. We hadden toen best wel een aantal goede kansen. Dan kom je vlak voor rust uit een vrije trap op achterstand. Dat was een tegenvaller. Met het gelijke spel mogen we niet klagen. Het heeft in ieder geval nog een punt opgeleverd.” Door de winst van concurrent Kollum moesten de Feansters de koppositie weer afstaan. Dinsdagavond 10 mei speelt ’t Fean ’58 thuis tegen VV Zuidhorn (aanvang 19.30 uur).