Spitsen van Kollum profiteren optimaal

KOLLUM – Op een prima bespeelbaar veld trad Kollum zaterdag aan tegen Grijpskerk. Twee gigantische fouten in de Grijpskerk-verdediging zorgden voor een ommekeer in de wedstrijd op het moment dat Grijpskerk aan de leiding was.

Voor aanvang van de wedstrijd werd er een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan het overlijden van Hoofdsponsor Louw Spijkerman in december van het afgelopen jaar. Het begin van de Kollumers was uitstekend te noemen, want Hein van Marrum kreeg in de eerste minuut een dot van een kans, maar hij profiteerde niet. Ook Marinus Hoekstra leek binnen het kwartier te scoren toen hij alleen voor keeper Stephan Douma leek te scoren, maar de bal verdween net aan de verkeerde kant van de paal. Na dik twintig minuten was het wel raak toen rechtsback Thomas Heslinga zich op rechts knap vrijspeelde en een prima voorzet losliet op Marinus Hoekstra. Deze miste de bal half waardoor hij precies voor de voeten van  Hein van Marrum belandde en die faalde niet. Grijpskerk vocht zich, na deze domper, terug in de wedstrijd en bij Kollum sloop weer de angst in de ploeg, waardoor men achteruit liep, en  Grijpskerk zo in de kaart speelde. De Groningers zetten wel druk, maar slordigheid en onkunde zorgde er voor dat ook zij in de eerste helft niet echt gevaarlijk werden.

Na rust was het wel direct raak, uit de eerste de beste aanval was het Jan-Martijn Huitema die verschrikkelijk slap verdedigen aan Kollumer zijde direct afstrafte en de 1-1 op het scorebord bracht. Grijpskerk was het eerste gedeelte van de tweede helft heer en meester, want aan Kollum-zijde werd het steeds slechter. De 1-2 kon dan ook niet uitblijven, want weer door slap verdedigen werd de bal precies in de voeten van Danny Khoenkhoen gespeeld, die de hoek maar voor het uitkiezen had. Hij faalde niet en zorgde voor de, op dat moment, verdiende Groninger voorsprong. Het voetbal was daarna van beide kanten soms niet om aan te zien, maar toch bleek Kollum over de langste adem te beschikken. Eerst was het Joop Pijnacker, om disciplinaire redenen de eerste helft op de bank, die proiteerde van een gigantische blunder in de Grijpskerk verdediging, toen twee verdedigers elkaar in de weg liepen en Pijnacker net iets sneller bij de bal was dan de keeper en beheerst scoorde. 2-2. Vier minuten later was het alweer raak toen Marinus Hoekstra onverwacht de bal voor de voeten kreeg van een Grijpskerk-verdediger en vanaf rechts prachtig scoorde. Bij Grijpskerk was daarna de fut er uit en Kollum speelde professioneel  de wedstrijd uit en bracht zo de eerste drie punten na de winterstop, na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Veenstra uit Twijzelerheide, over de meet.