Regionaal

Start bouw Bastion bij Dokkum

DOKKUM – Maandag 19 april is een start gemaakt met de bouw van het Bastion, een kunstwerk bij Dokkum van zo’n vijf meter hoog. Na jaren van voorbereidingen zijn binnenkort de eerste contouren zichtbaar.

 Door de slechte draagkracht van de bodem kan het Bastion niet in een keer worden gebouwd. De bouw vindt daarom in drie fasen plaats waarbij steeds een laag grond wordt aangebracht. De eerste fase duurt twee weken. Daarna moet de ondergrond ‘zetten’. Tijdens deze rustperiode lijkt het alsof de bouw stilligt. In deze periode worden metingen gedaan om te bepalen wanneer de volgende grondlaag geplaatst kan worden.

Bij de aanleg van de Sintrale As is besloten om drie kunstwerken rondom de weg te realiseren. Het Bastion bij Dokkum is het laatste kunstwerk dat gebouwd wordt. Het kunstwerk wordt geplaatst bij de noordelijke aansluiting van Dokkum op de Sintrale As en is geïnspireerd op het voormalige verdedigingswerk van Dokkum.

Het Bastion wordt tevens een rustplaats voor wandelaars en fietsers en een aantrekkelijke aanleglocatie langs vaarroute Súd Ie. Op de verschillende hoeken van het kunstwerk komen bankjes waar bezoekers een mooi uitzicht hebben over het weidse landschap. Na voltooiing van de bouw wordt de omgeving voorzien van bomen, beplanting en paden.

Het Bastion wordt in samenwerking met de gemeente Noardeast-Fryslân gerealiseerd. De verwachting is dat het kunstwerk eind 2021, begin 2022 klaar is.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button