HoofdnieuwsRegionaal

Stijgende bouwkosten raken Kindcentrum Kollum

KOLLUM – Bij de aanbesteding van zowel de bouw van het kindcentrum als voor de tijdelijke huisvesting van de Koningin Julianaschool is gebleken dat het begrote budget niet meer voldoende is. De bouwkosten in Nederland stijgen op dit moment veel sneller dan eerder aangenomen. Er is nu meer geld nodig voor de bouw en de tijdelijke huisvesting.

Bouw Kindcentrum
De gemeente had voor de bouw van het kindcentrum een bedrag van € 3.020.000 gereserveerd. Voor de aanbesteding zijn vier bedrijven uitgenodigd om een inschrijving te doen. Al snel werd duidelijk dat geen van de bedrijven een aanbieding kon doen voor het gestelde bedrag. Om toch een aanbieding te krijgen is het prijsplafond losgelaten.

Eén partij heeft een geldige inschrijving van € 3.620.000 ingediend. Een overschrijding van het prijsplafond van € 600.000. Procentueel is dat 19,9%. Landelijk is inmiddels de ervaring dat voor vergelijkbare bouwprojecten van scholen een bouwkostenstijging van 20 tot 40% geldt. De stijging van de kosten voor het Kindcentrum liggen in de lijn van deze landelijke ontwikkeling.

Tijdelijke huisvesting basisonderwijs

Julianaschool
Het Kindcentrum Kollum komt op de locatie van de huidige Koningin Julianaschool. Daarom heeft de Koningin Julianaschool tijdelijke huisvesting nodig. Ook hiervoor geldt dat de kosten inmiddels zijn gestegen. Bovenop de € 457.363 die de gemeente beschikbaar had gesteld komt nog € 208.453.

Casimirschool
Door de vertragingen in de aanbestedingsprocedure (en daarmee de bouw) van het kindcentrum Kollum is nu helaas het scenario dat ook de Casmirschool tijdelijke huisvesting nodig heeft werkelijkheid geworden. De Campus kan haar deuren niet openen als de Casimirschool nog niet gesloopt is. Er zal geen gebruikersverguning verleend kunnen worden omdat de gebouwen zo dicht op elkaar staan. Het is geen (brand)veilige situatie op deze manier.

Beide basisscholen tijdelijk naar Lauwerscollege
Er zijn vele scenario’s onderzocht om de overlast en kosten tot een minimum te beperken. Het meest haalbare scenario is het geschikt maken van het gebouw van het Lauwerscollege voor tijdelijke huisvesting van beide basisscholen per schooljaar 2019-2020. De tijd die het kost om het Lauwerscollege geschikt te maken zorgt ervoor dat de start van de bouw van het kindcentrum een paar maanden wordt uitgesteld.

Wethouder Paul Maasbommel: “We zijn er ingeslaagd de opgave van de stijgende bouwkosten op te lossen. Door gebruik te maken van het vrijkomende Lauwers College kan de gemeente de kosten beperken en kunnen de beide basisscholen vast wat aan elkaar wennen. Tevens kan de Campus op de geplande datum open.”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button