EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Stinzenwandeling tijdens recreatierondje

BUITENPOST – Op maandag 1 april doen De Kruidhof en het IJstijdenmuseum weer mee aan het jaarlijkse recreatierondje Achtkarspelen van VVV Lauwersland. Om 14.00 uur verzorgt De Kruidhof een gratis wandeling met een gids voor haar bezoekers. Tijdens de rondleiding krijgt u verhalen van bijzondere voorjaarsbloeiers te horen.

Stinzenplanten

Stinzenplanten zijn oorspronkelijk niet-inheemse plantensoorten, die zich in de loop van de tijd hebben aangepast aan de milieuomstandigheden en zo als het ware zijn verwilderd. Zij vinden hun oorsprong rond de zestiende eeuw. In die tijd werden tuinen rond buitenplaatsen en kastelen niet meer alleen gebruikt voor groente en hakhout zoals in de Middeleeuwen, maar ook als siertuin voor het telen van niet-inheemse bolgewassen. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw bestond een rijke tuincultuur.

‘Ingeburgerde immigranten’

De Kruidhof heeft in de Bostuin verschillende stinzenplanten staan. Omdat dit de eerste planten in het seizoen zijn die bloeien besteden we hier in het vroege voorjaar extra aandacht aan. Stinzenplanten komen van oorsprong niet in Nederland voor. Ze komen uit andere gebieden in de wereld, maar hebben zich goed weten in te burgeren. In de tuinen is een stinzenplantroute uitgestippeld. Uitgebreide informatie over de planten staat op hun ‘paspoort’. Deze speciale stinzenplantenpaspoorten, waarop de gegevens als land van herkomst te vinden zijn, zijn met medewerking van Diergaarde Blijdorp en Landschapsbeheer gerealiseerd.

Kosten en opgave

De entree voor het IJstijdenmuseum is € 2,50. Dit is een aangepast tarief. Voor de rondleiding betaalt u geen extra kosten. De wandeling start om 14.00 uur. U hoeft zich vooraf niet op te geven.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button