HoofdnieuwsRegionaal

Straatverlichting in hoofdstraten gaat weer aan

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen zet ‘s avonds en ‘s nachts de openbare verlichting in de hoofdstraten van de dorpen weer aan. Om te onderzoeken of het ook wat minder kan met de openbare verlichting, had de gemeente bij wijze van proef de lantaarns om een om uitgedaan. Hoewel de proef nog niet is afgelopen, vindt de gemeente het beter om vanwege de veiligheid op deze plaatsen alle lichten te ontsteken.

Mag het iets minder?

Afgelopen voorjaar heeft wethouder Marten van der Veen samen met de bestuurders van de verenigingen van Plaatselijke Belangen en diverse raadsleden gekeken naar het verlichtingsbeleid van de gemeente Achtkarspelen. Centrale vraag was: mag het iets minder zijn met de openbare verlichting? Iedereen was het er over eens dat het inderdaad wel iets minder mag.

Proeflocaties

Om er achter te komen of een lager lichtniveau daadwerkelijk acceptabel is, onderzoekt de gemeente hoe inwoners de openbare verlichting dicht bij huis ervaren. Afgelopen herfst zijn er samen met de verenigingen van Plaatselijke Belangen in alle dorpen proeflocaties aangewezen. Op bepaalde plaatsen zijn de lantaarns om en om gedoofd. Op andere plekken zijn de lampen met 50% gedimd. En hier en daar is de verlichting gedoofd.

 

Veel informatie

De proeven zijn zeer zinvol en hebben veel informatie opgeleverd. Nu al is duidelijk dat het niet wenselijk is om de verlichting in de hoofdstraten van de dorpen te verminderen. Voor het eind van het jaar worden daar alle lampen weer aangezet.

 

Plaatselijk Belang

Er wordt nauw samengewerkt met de Plaatselijke Belangen. Samen met hen zal nu buiten de hoofdstraten gekeken worden waar mogelijk verlichting gedoofd kan worden. Begin 2013 zal de gemeente opnieuw proeven inrichten.

 

Gemeenteraad

De resultaten van de proeven worden met de verenigingen van Plaatselijk Belang geëvalueerd. Daarna maakt het college een voorstel, zodat de raad een besluit kan nemen of en waar het minder kan met de openbare verlichting in Achtkarspelen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button