Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Studenten in gesprek over kringloopboeren Noardlike Fryske Wâlden

BURGUM – Ruim honderd studenten van het Nordwin College en Hogeschool van Hall Larenstein uit Leeuwarden hebben positiever kijk op duurzame landbouw gekregen. Die conclusie kan worden getrokken na een bedrijfsbezoek van de jongeren deze week in de Noardlike Fryske Wâlden en een discussie over de stikstofkringloop.

Op het bedrijf van maatschap Nijboer in Boelenslaan vertelden melkveehouder Foppe Nijboer en directeur Theo Mulder van Mulder Agro afgelopen woensdag over de stikstofkringloop, de werking van de bodem en hoe zij hier in hun werk mee omgaan. Hierna zijn de MBO- en HBO-studenten uiteengegaan in kleinere groepen, waarin ze over dit thema in gesprek zijn gegaan met Mulder, Nijboer en vier andere agrarische ondernemers die bij de vereniging Noardlike Fryske Wâlden aangesloten zijn.

Evenwicht

Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was dat studenten de ruimte krijgen om zelf een mening te vormen over het belang van de stikstofkringloop of kringlopen in het algemeen. Een aantal studenten had nog nooit van de stikstofkringloop gehoord en sommige wisten niet hoe het bodemleven op kunstmest reageert. Een aantal jongeren gaf tijdens de middag duidelijk aan dat zij wel minder kunstmest zouden gaan gebruiken op hun eigen bedrijf als dit de productie niet zou beïnvloeden. Alle studenten zijn van mening dat het vinden van een evenwicht in elk opzicht in het leven goed is, dus ook in het boerenbedrijf. De vraag: ´hoe vinden we dat evenwicht voor elk bedrijf?´, blijft nog onbeantwoord.De bijeenkomst in de Noardlike Fryske Wâlden met hoofdthema ‘Het boerenbedrijf in evenwicht’ was de eerste in een reeks van vier die worden georganiseerd door Hogeschool van Hall Larenstein, het Kenniscentrum Burgers en Biodiversiteit, Kening fan ´e Greide en het Nordwin College.

 

Foto  1: Ruim honderd MBO- en HBO- studenten discussiëren over de stikstofkringloop

Foto 2: Studenten van het Nordwin College en Hogeschool van Hall Larenstein op bedrijfsbezoek in de Noardlike Fryske Wâlden.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button