HoofdnieuwsRegionaal

Succesvolle marktdag op het Lauwers College voor het Rode Kruis

BUITENPOST – Wekenlang hadden ze zich erop voorbereid en donderdag 7 juli was het dan zover: de afsluiting van het project Eigen Bedrijf van de tweede klassen mavo en de derde klassen havo en vwo van het Lauwers College in Buitenpost. Die middag verkochten de 45 leerlingbedrijfjes en één docentenbedrijf hun koopwaar op de afsluitende marktdag.

Het was een gezellige drukte en de producten, vooral etenswaren en drinken, maar ook sieraden, bloemen, zonnebrillen, telefoonaccessoires, tassen, kaarsen, kaas en nog veel meer, waaronder ook diensten als grasmaaien en auto’s wassen, vonden gretig aftrek.

Tijdens de economielessen in de voorafgaande weken hadden de leerlingen in groepen eigen bedrijfjes gerund. Alles moesten ze zelf bedenken. Wat gaan we verkopen? Hoe gaan we dat organiseren? Wat hebben we nodig? Welke prijs kunnen we vragen? Waar en wanneer gaan we verkopen? Daarnaast gingen de leerlingen tijdens lessen Beeldende Vorming aan de slag met het maken van reclameposters. Als echte ondernemers gingen ze aan de slag met de vier P’s van marketing en zo ontwikkelden ze belangrijke (ondernemers)vaardigheden, zoals samenwerken, presenteren, doorzetten, kansen zien, betrouwbaarheid, creativiteit, flexibiliteit en commercieel denken. Deze zijn niet alleen belangrijk voor ondernemers, maar ook voor werknemers van de toekomst, aldus docent bedrijfseconomie Brandsma.

Silke (H3) vond het een leuk project, vooral het verkopen en het contact met de klanten. Haar mede-ondernemer Nika (H3) vond juist het hele proces eraan vooraf het leukst. Hun bedrijf, de Candyshop, verkocht zakjes snoep. Het was nog best lastig een goed product te bedenken. Heel veel groepjes zaten in dezelfde richting te denken, zoals eigen gebakken koekjes en cupcakes. “Het moest wel een origineel idee zijn, maar ook uitvoerbaar” aldus Nika. Toen bleek dat andere groepen geen voorverpakte snoep gingen verkopen, was hun idee voor de Candyshop geboren. Deze leerlingen toonden zich echte ondernemers en hebben meer verkoopkanalen aangeboord dan alleen de afsluitende verkoopmarkt. Ook tijdens pauzes en in familie- en kennissenkring hebben ze goede zaken gedaan. Hoewel Silke het een heel leuke nieuwe ervaring vond, is het ondernemerschap toch niet iets voor haar: “Ik ben meer van het uitvoeren”.

Hoe anders is dat voor Damian (ook H3). Hij wil ondernemer worden en dit project was hem dus op het lijf geschreven. Hij heeft het ook direct groots aangepakt: een eigen (kleding)merk DAMMM bedacht, een website en een facebookpagina gemaakt. Na deze marktdag houdt het voor hem niet op: “Ik ga hier mee verder”.

Voor de meeste andere leerlingen blijft het waarschijnlijk voorlopig bij deze eerste ervaring met het ondernemerschap. Veel bedrijven waren om vier uur al uitverkocht en deze leerlingen vonden dat eigenlijk wel prima. Dat er verkooptalent is onder de leerlingen blijkt wel uit de ondernemers van de Houtplank (M2). Zij wisten een klant te overtuigen een snijplank te kopen, hoewel de klant al drie exemplaren in de kast heeft: “Kan altijd nog als leuk cadeautje, mevrouw”.

De marktdag was een mooie afsluiting van een geslaagd project Eigen Bedrijf, dat uiteindelijk ook nog een mooie € 800  opbracht voor het Rode Kruis.

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button