Sport

’t Fean ’58 houdt kans om door te gaan in bekercompetitie

SURHUISTERVEEN – Door thuis met 3-0 te winnen van Workum houdt kersverse eersteklasser ’t Fean ’58 kans door te dringen tot de knock-out fase van de bekercompetitie. De Feansters hebben het zelfs in eigen handen. Een gelijkspel in de uitwedstrijd a.s. dinsdag tegen Leeuwarder Zwaluwen is voldoende. Bij verlies gaat tweedeklasser Sneek Wit Zwart door, die een beter doelsaldo heeft. De Leeuwarders hebben zich al geplaatst.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd stil gestaan bij het overlijden van clubman Dirk de Vries, die veel voor de vereniging en met name De Feanstars, de gezamenlijke jeugdafdeling van VV Surhuisterveen en ’t Fean ’58, heeft betekend.  Speaker Jan Alserda sprak een In Memoriam uit. Hij benoemde daarin niet alleen Dirk’s verdiensten voor de club en de jeugd, maar ook de mens, die Dirk was. Een verbinder, motivator, een mensenmens. De 1 minuut stilte daarop volgend was indrukwekkend.

De wedstrijd

’t Fean ’58 tegen Workum was niet een hoogstaand duel. Vooral de eerste helft was rommelig. De bezoekers, via de nacompetitie gepromoveerd naar de tweede klasse, konden ’t Fean ’58 doelman Fincent van der Veen op geen enkele manier verontrusten. Twee pogingen van Reinder Miedema gingen ruim langs de verkeerde kant van de paal.

Oud-’t Fean ’58 doelman Jelmer van der Meer (273 wedstrijden in het eerste elftal) zag meer ballen op zich af komen. De in Sneek wonende Van der Meer werd overgehaald om het doel van de Workumers te komen verdedigen. “Mar ik fiel my hjoed hjir wer hielendal thús”, zei hij met een glimlach. Toch moest hij in het eerste bedrijf een keer de bal uit het net halen. In de 40e minuut kopte Mark Jager de bal uit een vrije trap van Wibo van der Werff  voor de voeten van Jens Hamstra, die de 1-0 liet aantekenen.

De tweede helft kwamen de bezoekers wat beter in hun spel. Het voetbal was aan beide kanten ook verzorgder. De gasten dachten zelfs gelijk te komen, maar de kopbal van invaller Niels de Jong werd afgekeurd wegens buitenspel. Er werd aan beide kanten flink gewisseld. Zo kregen Erwin Tabak, Franc van der Werff, Nando de Jong en A-junior Sietze Veenhuizen speelminuten van ’t Fean ’58 trainer Minno van der Werff. Het leek op een magere 1-0 winst uit te draaien maar in de slotminuten scoorden De Feansters toch nog twee maal. Jens Hamstra werd in het strafschopgebied onderuit gehaald, waarna Frank ten Hoeve de penalty feilloos binnenschoot (2-0). In de slotminuut verzilverde Sietze Veenhuizen een voorzet van Erwin Tabak (3-0).

“We hebben wel gewonnen, maar het is nog niet top”, vond Minno van der Werff. “De eerste helft was rommelig met veel foute passes. Het ging moeizaam. Maar het was voor ons ook een vreemde periode”, waarbij hij doelde op het overlijden van Dirk de Vries. Dinsdag tegen mede-eersteklasser Leeuwarder Zwaluwen,  wordt de graadmeter richting de competitie. “Met inzet verder te  komen in de bekercompetitie, daar gaan we wel voor. Dat hebben we altijd belangrijk gevonden.  En te zien waar we nu staan.”

Zaterdag 24 september begint de competitie met een uitwedstrijd tegen Winsum, het debuut voor de Feansters in de eerste klasse, waarin handhaving de doelstelling is. Deze week werd de promotie/degradatieregeling bekend gemaakt. Er degraderen rechtstreeks drie ploegen, terwijl er twee om moeten spelen. “Daar schrok ik wel van. Van de andere kant: wij hoeven niets, wij willen graag. Wij gaan ervoor om erin te blijven. We zien het wel”, aldus de succesvolle trainer van ’t Fean ’58.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button