’t Fean ’58 verslaat Kollum in waar spektakelstuk

SURHUISTERVEEN – De derby ’t Fean ’58 tegen Kollum werd een spektakelstuk van de eerste orde. Niet vanwege het vertoonde spel, daarvoor waren de belangen te groot. Wel door het scoreverloop en het vele aantal doelpunten. Uiteindelijk won de thuisclub met 5-4, waarmee ze in de race bleven op rechtstreeks klassenbehoud. Voor Kollum wordt de situatie echter met de week precairder. “In theorie hebben we nog een kans, al wordt het erg moeilijk”, weet ook trainer Wierd Kuipers, die het volgende seizoen vertrekt naar Harkema-Opeinde.

’t Fean ’58 begon met Fokko van der Veer op het middenveld. Hij wisselde van plaats met John Notebomer. Een gouden greep zo bleek achteraf. “Eigenlijk ben ik een aanvaller, maar dit seizoen heb ik alle wedstrijden in het hartje van de verdediging gespeeld. En op het middenveld voel ik me goed thuis. Voor mij mag het zo blijven”, liet de balvaardige Van der Veer weten. “Het middenveld was te statisch”, legde ’t Fean ’58 trainer Yko de Boer de wisseling van posities uit. “Fokko weet ook de spitsen te helpen. Om hem op het middenveld te posteren pakte goed uit.”

De wedstrijd was nog maar net begonnen of de bal lag al in het net achter doelman Marinus Hoekstra van Kollum. Raoul Dijkstra onderschepte na goed doorzetten de bal. Het begin van een prachtige aanval, die liep via Joost Nieuwenhuis en André van der Molen. Uitblinker Fokko van der Veer mocht het afronden (1-0). In de 20e minuut trok Kollum de stand echter al weer gelijk. Joop Pijnacker maakte zijn reputatie waar (1-1).

Lang konden de bezoekers niet nagenieten, want twee minuten later verdween een vrije trap van Wietze Vrij stuiterend in het doel, zonder dat iemand de bal aanraakte (2-1). Toen in de 29e minuut André van der Molen uit stand een vrije trap fraai in de uiterste hoek krulde (3-1) en Fokko van der Veer twee minuten later de 4-1 binnen schoot leek de winst binnen. Van der Veer en Erwin Tabak lieten kansen om de voorsprong nog verder uit bouwen liggen. Wat ’t Fean ’58 naliet deed Hein van Marrum van Kollum niet. Hij kopte vlak voor rust een voorzet van Romke Bos binnen (4-2).

“Daar baalde ik geweldig van”, blikte ’t Fean ’58 trainer Yko de Boer terug. “In plaats van de 5-1 lieten we Kollum weer terug komen in de wedstrijd.” En de bezoekers toonden veerkracht. Wierd Kuipers: “Als je kijkt hoe wij achter kwamen, uit stilstaande situaties, dan blijf je steeds achter de feiten aanlopen. Met name in de eerste helft waren wij op het middenveld sterker. Wij probeerden te voetballen, terwijl ’t Fean ’58 daar een stuk fysiek tegenover stelde met als doel de snelle Tabak te bereiken.”

Kollum begon energiek aan de tweede helft. Met name Pijnacker bleef gevaarlijk. In de 64e minuut strafte hij een dekkingsfout in de Feanster achterhoede af (4-3). Opnieuw konden de oranjehemden niet lang nagenieten. Twee minuten later zette Willem van Kammen Erwin Tabak alleen voor doelman Hoekstra (5-3). Met nog een kwartier te spelen haalde aanvoerder Wierd de Vries vanaf 25 meter keihard uit na een afgeslagen vrije trap (5-4). De zenuwslopende eindfase bracht voor beide ploegen nog diverse mogelijkheden. Gescoord werd er echter niet meer. “Dat de tegenstander toch weer zo kon terugkomen laat onze wisselvalligheid zien. En daar moet aan gewerkt worden”, vond Yko de Boer.