’t Fean ’58 wacht nog steeds op eerste overwinning

LEEUWARDEN – Het wordt zo langzamerhand een eentonig verhaal, maar ’t Fean ’58 wist ook in haar tiende wedstrijd niet de volle winst te pakken. In de uitwedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen werd het opnieuw een nederlaag. Na negentig minuten stond er een – weliswaar geflatteerde – 5-0 eindstand op het scorebord. “Wij komen gewoon nog tekort.”

De stap van de tweede naar de eerste klasse is groter dan verwacht. Dat ondervindt promovendus ’t Fean ’58 elke week opnieuw. Vaak goed mee kunnen doen – waarbij het kwartje echter steeds de verkeerde kant opvalt – betekent nog niet dat het resultaat omgezet kan worden in een overwinning. Daar komt meer bij kijken. Zoals ervaring en daar ontbreekt het de jonge formatie van het trainersduo Minno van der Werff en André van der Molen aan. “Wij komen gewoon nog tekort voor dit niveau”, erkent ook Minno van der Werff. “Maar dat is niet erg met zo’n jonge selectie, wij hoeven ons nergens voor te schamen.”

Zijn ploeg blijft met slechts één puntje – wel behaald tegen kampioenskandidaat Pelikaan S – hekkensluiter. Op voorhand was de inschatting al dat het moeilijk zou worden op handhaving gezien de sterke promotie/degradatieregeling: drie ploegen, die rechtstreeks degraderen en twee, die erom moeten spelen in de nacompetitie. “Maar voor de jongens is dit niet leuk, voor hen is het een beetje om moedeloos van te worden. Aan inzet ontbreekt het beslist niet. Die is elke week prima”, aldus Minno van der Werff.

Leeuwarder Zwaluwen is gezien de positie op de ranglijst een van de tegenstanders, die met de Feansters strijden om behoud in de eerste klasse. De meegereisde supporters dichtten vooraf dan ook kansen toe aan hun team. Dat het uiteindelijk 5-0 zou worden was daarom een tegenvaller.

’t Fean ’58 begon zoals gewoonlijk sterk aan de wedstrijd. Zij zetten de tegenstander in de beginfase onder druk. Maar al snel speelde de thuisclub zich onder de druk uit. Jeffrey Reitsma speelde zich knap vrij, maar de sterk spelende ’t Fean ’58 doelman Hessel Huisman redde uitstekend met de voet. Hij was echter kansloos op een vrije trap, door Rick van Loon vanaf twintig meter onhoudbaar in de kruising geschoten (1-0). De bezoekers konden er weinig gevaar tegenover zetten.

Hoewel het spel op en neer ging en de ploegen aardig aan elkaar gewaagd waren ontbrak het bij de Feansters aan aanvalskracht. Het gevaar moest veelal komen uit standaardsituaties, al was Bard Pultrum kort voor rust nog dicht bij de gelijkmaker: vrij voor doelman Bart Wielenga schoot hij net naast. Dat het toen nog 1-0 stond was te danken aan Hessel Huisman, die even daarvoor eerst een vrije trap door aanvoerder Rick van Loon uit de hoek stompte en tot corner verwerkte en een minuut later een inzet van Ruben Eijzenga via zijn vingertoppen en de paal naast zag gaan.

Tweede helft

De tweede helft was nog geen minuut oud of het stond al 2-0. Al of niet in buitenspelpositie scoorde Jeffrey Reitsma uit een onoverzichtelijke situatie. Maar scheidsrechter Jan-Willem Bouw wees gedecideerd naar de middenstip. Het tweede bedrijf werd een kopie van de eerste helft met dit verschil dat de thuisclub gevaarlijke situaties wist te creëren, dit in tegenstelling tot de bezoekers. Alleen Frank ten Hoeve was dicht bij een doelpunt, maar doelman Bart Wielenga verwerkte zijn inzet met een reflex tot hoekschop, waaruit Jens Hamstra net over kopte. Hessel Huisman moest zich onderscheiden bij inzetten van de gevaarlijke Rick van Loon. In het laatste kwartier scoorden de gastheren nog driemaal door Joost Jesse Visser (2) en Rick van Loon, die in de slotminuut de bal vanaf 30 meter prachtig in de kruising krulde, een beauty.  In de slotfase kwamen bij ’t Fean ’58 nog de A-junioren Sybryn van der Veen en Jorrick Bosklopper binnen de lijnen. Minno van der Werff: “De eerste helft begonnen wij goed, maar dan komen zij al snel op voorsprong. Zoals we vandaag speelden kunnen we best redelijk meedoen. Het is jammer voor de jongens dat in de slotminuten nog de 4-0 en de 5-0 vallen. Aanvallend komen wij tekort, zij hebben voorin goede spelers lopen. Als je ziet hoe die laatste goal erin gaat, dat is klasse.”