HoofdnieuwsSport

’t Fean ’58 winnaar 40ste editie Lauwersmeertoernooi

KOLLUM – Traditiegetrouw opent de vv Kollum het voetbalseizoen ieder jaar met het Lauwersmeertoernooi, dit jaar alweer voor de 40ste keer. Met acht ploegen uit de omgeving kunnen de trainers in drie wedstrijden alle spelers speeltijd geven om zo enig inzicht te krijgen hoe ze uit de zomer stop zijn gekomen.

In de eerste speelronde opende Kollum op het A veld tegen SC Kootstertille. Na 2 x 20 minuten spelen was de score gelijk en moesten de strafschoppen beslissen welk team als winnaar uit de strijd zou komen. Door een blessure van de keeper, net opgelopen voor de wedstrijd had Kootstertille het toernooi  in overleg met de trainers van Kollum een keeper van Kollum onder de lat. De penalty’s werden door Kootstertille gewonnen. Friese Boys was op hetzelfde tijdstip op het B veld met 1-0 net iets te sterk voor Anjum. Ook op het C veld besliste ook strafschoppen de wedstrijd, WTOC nam deze iets beter dan GSVV. De laatste wedstrijd in de eerste ronde was ’t Fean ’58 met 2-0 te sterk voor SC Twijzel.

In de tussenronde wist Kootstertille met een mooie 2-0 overwinning op Friese Boys  zich te plaatsen voor de finale. WTOC en ’t Fean ’58 kwamen na 2x 20 minuten spelen tot 1-1 en moesten strafschoppen de beslissing brengen, waarin ’t Fean als winnaar zich plaatste voor de finale. Teleurstellend voor de eigen aanhang wist Kollum zich niet te herstellen tegen Anjum, na 1-1 was opnieuw de strafschoppen serie die Kollum niet wist te winnen.  Ook de wedstrijd tussen GSVV en SC Twijzel leverde geen winnaar op en voor de vijfde maal moesten strafschoppen de beslissing brengen, ditmaal in het voordeel van GSVV.

Om de 7de en 8ste plaats was SC Twijzel te sterk voor de Kollumer ploeg die hierdoor teleurstellend voor het eigen publiek als laatste eindigde. Anjum was in hun wedstrijd tegen GSVV veel te sterk en met een duidelijk 5-0 eindigde ze op een keurige 5de plaats. De strijd om de 3de plaats was het Friese Boys die met 2-1 de burenstrijd tegen WTOC wist te verslaan.

De finale van de 40ste editie ging tussen SC Kootstertille en ’t Fean ’58. Aan een finaleplaats had SC Kootstertille vooraf niet direct gedacht maar dat werd uiteindelijk en niet eens onverdiend, toch  werkelijkheid. De voorgaande twee wedstrijden had echter veel kracht gekost en dat was in de tweede helft van deze finale duidelijk te merken. De te smalle selectie brak de Tilsters na rust op en het was aan ‘hulpdoelman’ Auke Tobias Hoekstra te danken dat ’t Fean niet al snel orde op zaken had gesteld. Harm Vrij was namens het debuterende ’t Fean ’58 eerst al dichtbij de openingstreffer maar trof slechts de paal. Toen Willem van Kammen, uit een voorzet van Jelte Bottema, de score namens de Feansters eenmaal toch had geopend, was het verzet bij de leeg gespeelde Tilsters gebroken. John Notebomer maakte aan alle onduidelijkheid een einde en bezorgde ’t Fean ’58, na de gave voorzet van Wietze Vrij, koppend voor de 2-0 overwinning en daarmee werden de Feansters verdiende winnaar van het 40e Lauwersmeertoernooi.