HoofdnieuwsRegionaal

Technische bedrijven ontvangen leerlingen tijdens Techniekdag in Achtkarspelen en Kollumerland

KOLLUM – Donderdag 6 maart a.s. vond er een grote Techniekdag plaats in Achtkarspelen en Kollumerland c.a. Ruim 385 leerlingen van het Lauwerscollege in Kollum, Surhuisterveen en Buitenpost en van het Singelland in Surhuisterveen en Het Nordwincollege in Buitenpost gingen die dag 23 technische bedrijven bezoeken. De Techniekdag werd georganiseerd door De Gouden Driehoek Noordoost Fryslân en speelt in op de sterk toenemende vraag aan technisch geschoold personeel de komende jaren. Dit geldt ook voor de regio Noordoost Fryslân, waar veel technische bedrijven vertegenwoordigd zijn.

In Kollum gingen  de leerlingen van het 2vmbo leerlingen van het LauwersCollege in Kollum op bezoek bij  Canvas Company en bij Auto Beerda. Deze bedrijven lieten zien hoe leuk techniek kan zijn door de leerlingen met het brede vakgebied van de techniek te laten kennismaken. De leerlingen kregen niet alleen een rondleiding bij ieder bedrijf, maar werden ook geïnformeerd over de mogelijke functies die binnen de bedrijven aanwezig zijn en welke keuzes leerlingen dan kunnen maken qua vervolgopleidingen. De verschillende technische sectoren werden op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht. Wethouder Lieuwe Bijleveld van de gemeente Kollumerland c.a. bracht ook even een bezoek aan Auto Beerda en sprak ook met  de leerlingen van het Lauwerscollege.

Meer instroom in techniek

De komende jaren ontstaat er in Nederland een tekort van 150.000 mensen in de technische sector. Lassers, loodgieters, elektriciens, automonteurs, engineers, projectleiders: aan alles is behoefte. Maar doordat het technisch onderwijs al jaren kampt met een slecht imago, kiezen leerlingen en vooral hun ouders liever voor een toekomst zonder techniek. Nu al is er in het noorden schaarste aan goed opgeleid technisch personeel. Voor een evenwichtige economische groei in het noorden is het daarom van belang dat leerlingen en ook hun ouders geënthousiasmeerd worden voor een opleiding en beroep in de techniek en ervaren dat techniek toekomst heeft. De Techniekdag moet er voor zorgen dat er uiteindelijk meer jongeren instromen in de technische beroepen.

 

 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button